Objave

InfoSlovenija
5912
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/4275/logonew28377.jpg

VINSKA KLET KORENIKA & MOŠKON, IZOLA

Korte 115c, 6310, Izola, Obalno-kraška

Galerija

Predstavitev storitve

Kmetija

V Slovenski Istri, na Kortah se nahaja vinska klet Korenika & Moškon. Na idealnih legah kortinskih bregov v med oljčnimi gaji, v zrcalu Sečoveljskih solin ležjo vinogradi, ki so osnova za odlična rdeča in bela vina.

V vinski kleti se kombinacija tradicije, izkušenj, znanja in mladostnega zanosa spreminja v posebne vinske zgodbe, zgodbe čudovitih vonjev, polnih okusov in občutkov, ki so opoj za dušo in telo.


Klet

Vinska klet Korenika & Moškon je bila ustanovljena leta 1984. Ustanovila sta jo Korenika Miran in partner Ignac Moškon. Pred tem so Korenikovi predniki imeli dolgo tradicijo v vinogradništvu in vinarstvu vendar je to tradicijo presekal takratni komunistični režim. Danes to tradicijo nadaljujejo sinovi.


Vina

Bela vina

- Malvazija
- Rumeni Muškat
- Sulne
- Paderno
- Sivi Pinot

Rdeča vina

- Refošk
- Cabarnet Sauvignon
- Breg
- Kortinca
- Modri Pinot

Posebna vina

- Simfonija rdeče
- Simfonija belo
- Ekstrakt


Vinogradi

Lega Kortinca

Prvi vinograd je bil velikosti 7ha, posajen z sorto Malvazija. Posajena je bila leta 1952 do 1954. Iz te lege, imenovane Kortinca je dolga leta prihajala malvazija slamnato-zelene barve, z vonjem, ki spominja na cvet akacije. Vino je
polnega, toplega okusa primerno za takojšnjo uporabo, lahko pa tudi počaka v kleti krajši čas.

Danes je ta lega posajena z rdečimi sortami Refošk in Cabernet sauvignon. Razprostira se od jugovzhoda do jugozahoda s pogledom na Dragonjo. Lega je zelo strma, zato so tu terase in zelo težki delovni pogoji.
Danes na tej legi sorti refošk in cabernet dajeta izrazito temno rubinasti vini, polnega, harmoničnega okusa.

Lega Bankina

Bankina je ena izmed naših najnižjih leg. Njena nadmorska višina znaša le nekaj metrov. Čeprav je ta lega v osrčju Sečoveljske doline je tu vedno prisoten rahel veter.

Lega se razprostira od vzhoda proti zahodu. Na tej legi raste naša najstarejša malvazija, sajena leta 1956.
Ta malvazija daje vsako leto vrhunsko kakovost. Odlikuje se po izredni polnosti v telesu in prijetni svežini. Vonj nas spominja na akacijev cvet in zrele marelice. Barva je značilno slamnato rumena z leti pa preide v zlato. Malvazija je vino prepojeno z soncem in morjem.

Lega Paderno

Lega Paderno je posajena z sortami rumeni muškat, malvazija in chardonnay. Posednost je njen naklon, saj se nagiba naravnost nad sečoveljskimi solinami. Razprostira se od vzhoda proti zahodu in sodi med ekstremne lege. Malvazija daje kakovostna vina, v letih z obilo padavin po izrazito vrhunska vina.

Sorta chardonnay je tu dobila svoj drugi dom in daje polna bogata sveža vina, primerna za daljše zorenje. Chardonnay se odlikuje po svojem bogatem telesu, elegantni cvetici in konstantni kislini.
Ob pogledu v kozarec takoj opazimo, da je to vino zelenkastorumene do zlate barve.

Lega Kalcinar

Kalcinar je lega v osrčju morja. Čeprav je to nižinska lega, s sodobnim pristopom sajenja, daje vrhunska vina. V Kalcinarju sta dobila svoj dom beli pinot in aromatični sauvignon. Beli pinot skriva v sebi bogato telo z elegantno kislino in plemenito cvetico.

Sorta sauvignon pa se odlikuje s svojo nežnostjo v vonju in okusu. Vino nas očara z značilno cvetico in aromo bezgovega cveta in melone. Svilnat okus se zaključi z nežno aromo grenivke in zelene paprike.


Olje

V oljčnih nasadih, sta prevladujoči sorti oljk Leccino in domača Belica. Olja, ki jih pridelamo so izredno kvalitetna, z ročnim obiranjem in prebiranjem hladnim stiskanjem dobimo ekstra deviško oljčno olje.


Naravno žganje

Pridelujemo tudi domače žganje - tropinovec, ki je osnova za druge žgane pijače, posebno iskana je naša Ruda.


Prodaja oz. kontakt:

Korenika Matej

Korte 115c, 6310 Korte, Slovenija

tel.: +386 (05) 64 21 049, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
                                               

PRODAJA PREKO SPLETA,:

Evino d.o.o., Šmartinska c. 53, 1000 Ljubljana, T: +386 (0)1 401 8000, F: +386 (0)1 401 8009

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Oddaj mnenje

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
EKO MIT d.o.o.
Davčna št.:
SI60604034
Naslov:
Korte 115c