Image
Image
7798
  • Turizem
  • Atrakcije
  • KRIŽNA JAMA, VOŽNJA S ČOLNOM, DRUŽINSKI, SKUPINSKI IZLETI V KRIŽNO JAMO
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/2478/drustvo-ljubiteljev-krizne-jame-grahovo_1718961811.jpeg

KRIŽNA JAMA, VOŽNJA S ČOLNOM, DRUŽINSKI, SKUPINSKI IZLETI V KRIŽNO JAMO Priporočamo

Bloška Polica 7, 1384 Grahovo, Primorsko-notranjska
Zaprto

Galerija slik

Predstavitev

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in pristna, naravna ohranjenost živali. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8°C. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali.

  1. KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)   

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 – minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

URNIK OGLEDOV

  1. OGLED VODNEGA DELA DO KALVARIJE (3,5-4h)

Od I. jezera nadaljujemo pot preko skal do II. jezera. Na njegovi sredini se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Pregrade in z njimi vodna gladina še vedno rastejo. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Jezera so globoka celo do 6 m. V začetnem delu vodnega rova so jezera krajša, v zadnjem delu pa daljša. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan. Obisk je možen le po predhodnem dogovoru.

ALTERNATIVNI OGLEDI

Krajši ogled z vožnjo po I. jezeru in Medvedji rov (1,5-2h) - ogled je po predhodnem dogovoru mogoč čez celo leto. Ogled vodnega dela do Kristalne gore (6,5-7h) - ogled je mogoč po predhodnem dogovoru v obdobju od oktobra do marca (le do 100 obiskovalcev letno).

URNIK OGLEDOV


Cesta do Križne jame je prevozna za vse avtomobile, avtodome in avtobuse. Pred jamo je dovolj parkirišč. ki so brezplačna.

 

 

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Bloška Polica 7, 1384 Grahovo, Primorsko-notranjska

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Slovenska odličnost:
 Da
Naziv:
Društvo ljubiteljev Križne jame
Davčna št.:
81157860
Naslov:
Bloška Polica 7, 1384 Grahovo
Občina:
Cerknica
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0203 5005 0894 544 (NLB d.d.)
Govorimo:
 SI
 EN
 HR
 RS
Mobitel:
+386(0)41 632 153
E-mail:
info@krizna-jama.si
Certifikat
Slovenska odličnost:
 Da
Naziv:
Društvo ljubiteljev Križne jame
Naslov:
Bloška Polica 7, 1384 Grahovo

Socialno omrežje

Odpiralni čas
GMT +01:00
Ponedeljek
09:00 - 17:00
Torek
09:00 - 17:00
Sreda
09:00 - 17:00
Četrtek
09:00 - 17:00
Petek
09:00 - 17:00
Sobota
09:00 - 17:00
Nedelja
09:00 - 17:00
PREVERITE POVEZAVO URNIK OGLEDOV