Image
Image
5784
  • Gostinstvo
  • Gostilne
  • GOSTILNA, POROKE, PRAZNOVANJA, ODOJEK, OKREPČEVALNICA, FLORIJAN, TREBNJE
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/2258/okrepcevalnica-florijan-trebnje_1687351828.jpeg

GOSTILNA, POROKE, PRAZNOVANJA, ODOJEK, OKREPČEVALNICA, FLORIJAN, TREBNJE Priporočamo

Blato 22, 8210 Trebnje, Jugovzhodna Slovenija

Galerija slik

Predstavitev

Nudimo vam hišno hrano, pečenega odojka in piščanca z žara, domač kruh, jedi izpod peke in mnogo drugih domačih specialitet.

Dajmo, ohranimo Slovenijo slovensko, ne dovolimo izničiti vsaj tega kar je malega  ostalo, bodimo prepoznavni po kozolcih in kaščah lesenih, podih in »štalah« velbanih in kamenih in hramih,  po vinskih goricah,  pol zidanih, pol lesenih.

(Marina Okorn)


 

O nas
Smo okrepčevalnica z dolgoletno tradicijo. Nahajamo se v bližini Trebnjega, v lepem in mirnem naravnem okolju. Pri nas vam postrežemo z domačo hrano, poskrbimo za vašo rekreacijo, mirne sprehode ob jezeru, ogledate si lahko manjši etnološki muzej pod starim topler kozolcem in še...
Sprejemamo skupine in sprejemamo rezervacije za poroke, razna družabna srečanja, praznovanja in podobne prireditve.

Etnološki muzej
V naši neposredni bližini si pod starim toplar kozolcem lahko ogledate naš manjši muzej, v katerem vam z izvirnimi starimi predmeti prikažemo
nekaj naše zgodovine. Seveda se na tej lokaciji lahko tudi okrepčate z našo kompletno ponudbo hrane in pijače.

Ponudba hrane
Nudimo vam hišno hrano, pečenega odojka in piščanca z žara, domač kruh, jedi izpod peke in mnogo drugih domačih specialitet.
Toplar  Florijan - popotnik iz Temeniške doline
Vas Blato  spada v KS Račje selo je cc 3km oddaljena od železniške in avtobusne postaje Trebnje in prav toliko od Velike loke. V naši okrepčevalnici Florijan, je zapustil svoj umetniški pečat, žal pokojni  slikar in ilustrator LUCIJAN REŠČIČ.
Ribnik BLATO pri Trebnjem je nastal po sanaciji glinokopa propadle industrije keramičnih ploščic  iz Račjega sela . Ni zaman stari rek »BLATO JE ZLATO«   Ribiči in vaščani vasi Blato smo vrnili življenje v »blata« tako pravimo domačini temu mirnemu delu vasi. Na drugim strani glinastega področja obstaja barjanski teren, kjer se pozibavaš kot v zibelki, šota sega tako globoko, da so se v starih časih, tako govori ustno izročilo, v tem močvirju  pogreznili turški osvajalci. Starejši  lastniki zemljišč so na teh mestih našli konjske podkve, manjše kot jih imajo običajni konji.  Podkev najdena  v neposredni bližini krasi letnico 1902 katera je vklesana na nosilcu našega 2004 leta prestavljenega in restavriranega« toplarja«-kozolca dvojnika.-FLORIJAN ,z katerim se spogledate ob hoji proti ribniku BLATO.

Stoletnik je do leta 2004 krasil in hkrati služil  mogočni Sinjurjevi po domače Ambroževi kmetiji  na Vrhu pri Sobračah, tam blizu, kjer reka Temenica izvira. Iz njihovega dvorišča ga je izrinila prostorska stiska, nadomestila ga je moderna stanovanjska hiša .Razstavljen na nešteto elementov je na traktorskih in kamionskih prikolicah po temeniški dolini pripotoval na naše dvorišče. Vsak najmanjši del smo s pomočjo kompresorja in pridnih rok očistili nesnage, ga impregnirali in odpeljali na lokacijo pri ribniku Blato. Tam smo ga pod skrbnim vodstvom priznanega strokovnjaka Toneta Prosena,  po domače Lipavca iz Čagošč pri Temenici in njegovega učenca Davida Kutnar iz Temenice, po korakih postavili na prej pripravljene  temelje.Ves postopek od razstavljanja , čiščenja, impregniranja, sestavljanja  «vpasovanja«   po »cimermansko«, ponovnega razstavljanja in šele sedaj je na vrsti montaža na mesto, kjer ga danes ogledujejo ljudje brez (slovenske bolezni),upam da razlaga za izraz v oklepaju ni potrebna,je ovekovečena na fotografskem traku.Mnogo nepreštetih ur je vloženih v stoletnika, dotrajane dele smo  bili prisiljeni nadomestiti z novimi. Upamo in želimo, da bo naš trud  posnemal še kdo, da bomo ohranili težko ročno prigarano zapuščino naših prednikov.   

Iz »ganka« našega stoletnika je čudovit pogled  na bližnji griček , kjer od 17. stoletja kraljuje cerkvica sv. FLORIJANA. Florijan je zavetnik pred zlobo,nesrečami in požari. Proti severu je lepo vidna vinska gorica Trnič, kjer lahko degustirate naš na integriran način pridelan dolenjski posebnež cviček  .Pod toplarjem  je mogoče opazovati predmete katere so nekoč uporabljali naši predniki pri raznih opravilih . Da je za goste dan prijeten smo pripravili igrišče za odbojko na mivki, nogomet na zeleni površini, gugalnice za najmlajše, po predhodnem dogovoru je mogoče  pripraviti pogostitev po želji naročnika ,(piknik),možno je kampiranje z kamp prikolico ali avtodomom. Krajši organizirani pohodi, igranje golfa na vadišču Blato, ogled vzreje damjakov v neposredni bližini, prav tako je mogoča ježa konj. V poletnem času je za pogumne nočitev na toplarju. Na tem mestu poizkušamo z pomočjo dobromislečih ljudi zbrati in ohraniti čim več starih predmetov za naše zanamce. Tako in tako je preveč kozolcev končalo na raznih kuriščih. Prav to je našo družino  spodbudilo, da čeprav z veliko truda poizkušamo ohraniti slovensko identiteto , za  sedanji in naslednje rodove. Kozolec je in naj ostane simbol slovenskega kmeta, in zahvala ter spoštovanje našim prednikom , kateri so z veliko vnemo obdelovali velikokrat premalo spoštovano slovensko zemljo.

Preverite kako se spreminja vas BLATO z okolico.
Ljubitelji neokrnjene narave in dobromisleči  popotniki  pozdravljeni med nami.
Trudili se bomo , da se boste polni prijetnih doživetij vrnili domov.
Prijazno vabljeni !

 
Zapisala v imenu družine , Marina  Okorn, na Veliki petek, 6. april 2007


Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Blato 22, 8210 Trebnje, Jugovzhodna Slovenija

Dodatna kontaktna okna

Naziv:
Alen Okorn s.p.
Davčna št.:
29330149
Kontaktna oseba:
Alen Okorn
Mobitel:
+386(0)41 897 369
Mobitel:
+386(0)31 304 206
Telefon:
+386(0)7 304 48 59
E-mail:
bojana.okorn@siol.net
E-mail:
toplar.florijan@siol.net
Certifikat
Naziv:
Alen Okorn s.p.