Image
Image
15184
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew75769.jpg

EKOLOŠKA VINOGRADNIŠKA KMETIJA RODICA, EKOLOŠKO VINO RODICA , MAREZIGE

Truške 1c, 6273 , Marezige, Obalno-kraška
EKOLOŠKA VINOGRADNIŠKA KMETIJA RODICA, EKOLOŠKO VINO RODICA , MAREZIGE https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew75769.jpg Truške 1c, 6273 , Marezige, Obalno-kraška +386 (0)5 6550070 0.0 05 1

Galerija slik

Predstavitev

Vinska klet Rodica, ena največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji, je v vasi Truške nad Marezigami pri Kopru, v osrčju slovenske Istre, nedavno uspešno zaključila izgradnjo nove kleti, sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Agencije republike Slovenije za kmetijske trge. Sodobna vinska klet z degustacijskim prostorom s skupno površino 650 kvadratnih metrov je zgrajena iz tradicionalnih materialov, ki so jih nekoč uporabljali v Istri.
Naložba je vredna 1.600.000 evrov in je sofinancirana v višini 730.000 €.  To je prvi slovenski projekt, ki je zaradi ekološke usmeritve in energetsko varčne gradnje pridobil dodatna sredstva za sofinanciranje.

Marinko Rodica se je začel ukvarjati z vinogradništvom leta 1998, ko je od pokojnega očeta prevzel tisoč trt. Po prvem letu kmetovanja je število trt povečal že na 4.000, danes pa jih je v njihovih vinogradih na 15 hektarjih 60.000. Stara družinska klet je postala pretesna in zato se je Rodica leta 2011 prijavil na razpis za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje gradnje in opremo kleti ter uspel

Nova klet, zgrajena in opremljena na nizkoenergijski način je prostorna in funkcionalna. V delno vkopanem objektu je vino iz lanske in grozdje letošnje trgatve. Pogoji za predelavo in zorenje vin so v njej so veliko boljši. Degustacijski prostor pred kletjo, vkopano v zemljo, lahko sprejme do 60 ljudi. Klet ima po zamislih družine

Rodica s podobo istrskega dvorišča, s katerega se odpira prelep pogled na valovito pokrajino zgornjega toka reke Dragonje. Marinko Rodica pravi, da se naložba že obrestuje, saj na degustacije prihaja precej ljudi, veliko se jih tudi vrača.

Za svoje vinograde, v katerih je več rdečih sort, najbolj priljubljene pa so avtohtone – refošk, malvazija in rumeni muškat, ima klet Rodica od leta 2009 certifikat ekološke pridelave. Ne uporabljajo mineralnih gnojil in tako lahko brez pomoči sintetičnih zaščitnih sredstev pridelajo zdravo in zrelo grozdje. Takšen pristop do pridelovanja grozdja in negovanja vina pomeni iskanje sožitja z naravo, upoštevanje njenih zakonitosti in odkrivanje starih znanj.
Poleg tega se ne poslužujejo grobih tehnoloških posegov, enološka sredstva pa uporabljajo v čim bolj omejenih količinah. Pridelujejo tudi vina povsem brez uporabe le-teh, tudi brez dodanega žvepla.

Mlada vinogradniška družina, katere člani so poleg Marinka še žena Suzana ter sinovi Matic, Aleš in Rok, verjame, da je projekt izgradnje nove kleti dragocena pridobitev v okviru revitalizacije istrskega podeželja. Imajo še veliko zamisli. Po uradni otvoritvi, 10. oktobra 2013, bi radi v nekaj letih razvili vrhunsko ponudbo za zaključene skupine, morda pa tudi zgradili objekt z nekaj sobami.

Vinogradi
Vinogradi se razprostirajo na južnih legah, na nadmorski višini od 250 do 330 metrov, kjer sta prst in podnebje zelo ugodna za rast vinske trte. Na 14 hektarjih je posajenih 60 tisoč trt.


Vir: Povezava

Zemljevid

Poslovna ocena

1 Mnenje

0.0 povprečje glede na 1 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0
  • Istrska kapljica z pristno istrsko dušo

    ,

    Izvirno domače kot je lega nad izvirih istrske reke Dragonje.Druzina Rodica je kot đruzina vinskih sort in vse kar kaplja v kozarce je nastalo iz pridnih rok druzine Rodica.Zakaj so tako veseli ko jih ponovno obisces ko se vrnes?Zato ker so prepricani da si postal glasnik vzorne ekoloske vinogradniske kmetije druzine Marinka Rodice.

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Truške 1c, 6273 , Marezige, Obalno-kraška

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Poslovna oblika:
Ekološka vinogradniška kmetija Rodica
Davčna št.:
68143796
Govorimo:
 SI
 EN
 De
 IT
 HR
Mobitel:
+386 (0)41 695 019
Telefon:
+386 (0)5 6550070
E-mail:
info@rodica.si
Certifikat