Image
Image
8022
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/4483/30361.jpg

SENENO MLEKO KMETIJA PR BUKOVCU, ŽIRI VODENI IZLETNIŠKI OGLEDI Priporočamo

Žirovski Vrh 44, 4226 Žiri, Gorenjska

Galerija slik

Predstavitev

DOMAČE SENENO MLEKO IN PROIZVODNJA MLEKA

Izraz "seneno mleko" se običajno nanaša na mleko živali, ki so se pasele na pašnikih ali jedle seno namesto krme, ki vsebuje žita. Obstaja prepričanje, da je takšno mleko bolj zdravo ali kakovostnejše od mleka živali, ki se hranijo s krmo, bogato z žiti.

Takšno prepričanje izhaja iz več dejavnikov:

    Prehrana živali: Seno in paša lahko prispevata k bolj naravni prehrani živali, še posebej pri kravah. Živali, ki se prosto pasejo ali jedo seno, lahko imajo boljšo prehrano z več vlakninami in manj koncentriranimi krmi.

    Omega-3 maščobne kisline: Trava vsebuje več omega-3 maščobnih kislin, ki so koristne za človeško zdravje, in te kisline se lahko prenesejo v mleko.

    Manjša uporaba antibiotikov in hormonov: Živali, ki se pasejo na pašnikih, pogosto potrebujejo manj antibiotikov in hormonov za rast, kar se lahko šteje za bolj zdravo prakso.

Kljub temu pa morate upoštevati, da je kakovost mleka odvisna od več dejavnikov, vključno s prehrano živali, higienskimi pogoji, genetiko in drugimi dejavniki. Prav tako je pomembno, da je mleko pridelano in shranjeno v higienskih pogojih.

Poleg tega se lahko okus in kakovost mleka razlikujeta glede na vaše osebne preference. Nekateri ljudje morda menijo, da je seneno mleko boljšega okusa, medtem ko drugi morda ne opazijo bistvenih razlik.

Kljub temu, da seneno mleko lahko ponuja nekatere prednosti je pomembno, da izbirate mlečne izdelke, ki ustrezajo vašim prehranskim potrebam in osebnim preferencam. 

Osnovna usmerjenost kmetije je proizvodnja ekološkega mleka. Z mlekom se na kmetiji ukvarjamo od leta 1991. Mleko predstavlja glavni vir prihodka na kmetiji. Včasih je predstavljalo tudi vir preživetja družinskih članov, ki so na kmetiji živeli. Seveda pa je še vedno mleko na kmetiji vedno na razpolago.

Mleko nam dajejo krave, ki so preko poletja na paši tako, da zagotavljamo čim višjo stopnjo vitaminov in ostalih koristnih sestavin v surovem mleku, ki jih potrebuje človeški organizem za svoje zdravje in delovanje.

V začetku leta 2010 pa smo v Žireh postavili prvi mlekomat, da smo  ponudbo svežega mleka približali tudi Žirovskim občanom. Mlekomat stoji v samem centru Žirov (Trg Svobode) in je odlično obiskan.

Preostanek mleka oddajamo v Ljubljanske mlekarne.

Peka kruha in peciva


Z lanskim letom (2009) smo začeli tudi s peko kruha in peciva. Kruh se peče izključno v krušni peči.

Pečemo več vrst kruha (lahko tudi po želji):

- beli kruh,
- polbeli kruh,
- sadni kruh,
- čebulni kruh,
- orehov kruh,
- česnov kruh in
- polnozrnati kruh,
in po naročilu

pečemo pa tudi žemljice in štručke.

Od potic pa vam nudimo po naročilu:

- potico iz suhih hrušk,
- potico iz suhih jabolk,
- orehovo potico,
- makovo potico,
- potratno potico in
- ocvirkovo potico (ocvirkovca).

Zalagamo tudi večje in manjše trgovine.

Dobite pa nas tudi na telefon:

- 041 864 152 (Lojze),
- 031 795 902 (Alenka).


OTROŠKE Delavnice: šolske in obšolske


Na kmetiji pa se že kar lep čas ukvarjamo tudi za dopolnilno dejavnostjo sušenje sadja, kar pa je tudi nekaj več kar so že delali naši predniki da so lažje preživeli dolge in hude zime.

In v okviru te dejavnosti organizirano delavnice za šolsko mladino, ker jim pokažemo postopek priprave in sušenja sadja ter postopek pakiranja. Otroci pa seveda lahko zraven tudi sodelujejo.

Čas delavnice je nekako dve do tri šolske ure. Na koncu pa vsi udeleženci dobijo nekaj izdelkov za domov.

Delavnice so večino v jesenskem  času ko nas narava v sadovnjaku obdari z svojimi darovi.

Sprejemi pohodnikov

Pri nas sprejemamo tudi organizirane skupine pohodnikov, ki obiskujejo naše prelepe kraje kjer se ob lepem vremenu oko odpočije na prelepem pogledu na Triglav za Juliskimi alpami pa na Blegoš na Trnovski gozd in seveda na Žirovsko dolino.

Zanimive so pa tudi utrdbe Rupnikove linije ki so skrite pod Golim vrhom.

Dogovorimo pa se tudi z vodnikom za ogled utrdb.

Skupinam nudimo degustacijo pekovskih izdelkov, po naročilu pa tudi skuhamo jedi na žlico.


Kmetija Pr’ Bukovcu je z vami že mnogo let!

IDEJA ZA IZLET

ogled Rupnikove linije in obisk kmetije, kjer se okrepčate in posladkate.

Dobrodošle tudi skupine.

Leži na slemenu Žirovskega Vrha, dobrih 5 kilometrov iz centra Žirov, pri 850 metrih nadmorske višine.

S kmetije je čudovit razgled na Julijske Alpe s Triglavom v sredini in seveda z vsemi vrhovi pred njimi Blegoš, Porezen, Črni vrh… Na jugo zahodno stran kmetije se odpira pogled na Idrijsko Cerkljansko hribovje z Javornikom in Trnovskim gozdom v ozadju. Seveda pa ne smemo pozabit na Žiri z svojo čudovito okolico.

Preko kmetije poteka znamenita Rupnikova linija, ki v zadnjem  času postaja  pravo romarsko središče neštetih izletniških skupin.

Rupnikova linija je bila obrambna utrdba, ki jo je zasnoval in zgradil slovenski general Leon Rupnik med letoma 1937 in 1940. Ta utrdba je predstavljala pomemben del jugoslovanske obrambne strategije pred morebitnim napadom na Jugoslavijo v obdobju pred drugo svetovno vojno. Rupnikova linija se razteza na ozemlju današnje Slovenije, zlasti v okolici Ljubljane.

Ključne značilnosti Rupnikove linije vključujejo naslednje:

    Betonski bunkerji: Obrambna linija je vključevala več sto betonskih bunkerjev in utrjenih položajev, ki so bili razporejeni po celotni liniji. Ti bunkerji so služili kot obrambni položaji za vojake in opremo.

    Globok rovski sistem: Poleg bunkerjev je Rupnikova linija vključevala tudi obsežen sistem rovov, ki so omogočali gibanje vojakov med različnimi položaji in bunkerji. Rovi so bili zasnovani tako, da so zagotavljali zaščito pred sovražnimi napadi.

    Topniška in orožarska oprema: Linija je vključevala tudi topniške in orožarske položaje za obrambo. To je vključevalo topove, mitraljeze in druge oborožitve, ki bi omogočile učinkovito obrambo pred sovražnimi napadi.

    Kamniti in naravni elementi: General Rupnik je izkoristil tudi naravne in kamnite elemente okolice za krepitev obrambne linije. Skale in naravne pregrade so bile uporabljene za dodatno zaščito in zavetje.

    Strateška lokacija: Rupnikova linija je bila zgrajena na ključnih strateških točkah, ki bi zadržale sovražnika in mu preprečile napredovanje proti notranjosti države.

Kljub svoji impresivni zasnovi in gradnji Rupnikova linija ni bila uspešna v zaustavitvi nemške invazije na Jugoslavijo aprila 1941. Hitra nemška vojska je presegla obrambo in vodila do zasedbe države. Po drugi svetovni vojni so mnogi bunkerji in utrdbe postali neuporabni in zapuščeni, vendar so danes nekateri ohranjeni kot muzeji in spominski kraji. Rupnikova linija je pomemben del zgodovine Slovenije in priča o obdobju pred drugo svetovno vojno.

Na kmetiji lahko tudi organiziramo vodeni ogled utrdb Rupnikove liniji, kjer si obiskovalci lahko ogledajo utrdbe na Golen vrhu, ki se skrivajo globoko pod zemljo in so res vredne ogleda.

Kmetija tako v zadnjem času postaja priljubljena postaja pohodnikov po Rupnikovi liniji. Dobrodošle pa so tudi najavljene skupine izletnikov, ki želijo spoznati naše delo, se z nami poveseliti, nadihati svežega zraka, použiti lepoto neokrnjene narave in nenazadnje na degustaciji naših izdelkov potolažiti svoj popotniški želodček. Mimo kmetije pa vodi tudi Žirovski kolesarski krog…

 

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Žirovski Vrh 44, 4226 Žiri, Gorenjska

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Slovenska odličnost:
 Da
Naziv:
Alojz Krek - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Davčna št.:
68410891
Naslov:
Žirovski Vrh 44, 4226 Žiri
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0468 3011 4412 215 (odprt 18.3.2017, NOVA KBM d.d.)
Odgovorna oseba:
Alojz Krek
Kontaktna oseba:
Alojz Krek
Govorimo:
 SI
 EN
 HR
 BA
 RS
Mobitel:
+386 (0)41 864 152
Telefon:
+386 (0)4 5191494
E-mail:
info@bukovc.si
Certifikat
Slovenska odličnost:
 Da
Naziv:
Alojz Krek - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Naslov:
Žirovski Vrh 44, 4226 Žiri

Kontaktne osebe