Image
Image
6216
  • Turizem
  • Hostli
  • MLADINSKI CENTER ŠMARTNO OB PAKI, kultura, izobraževanje in šport
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew80330.jpg

MLADINSKI CENTER ŠMARTNO OB PAKI, kultura, izobraževanje in šport Priporočamo

Šmartno ob Paki 13 , Šmartno ob Paki, Savinjska
Zaprto

Galerija slik

Predstavitev

Svet občine Šmartno bo Paki je v letu 1998 za potrebe aktivnega preživljanja prostega časa mladih ustanovil Javni zavod Mladinski center Šmartno ob Paki . Za njegovo delovanje smo adaptirali objekt v središču Šmartnega ob Paki in v njem uredili temu namenu primerne prostore. Svečano smo jih predali svojemu namenu septembra leta 2004.

KAJ VIDETI

- SAKRALNI OBJEKTI
Šmartno ob Paki je bilo prvič omenjeno v povezavi s farno cerkvijo sv. Martina, po kateri je kraj dobil ime. Vredna pozornosti je tudi podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika v Gorenju, ne smemo pa pozabiti še na veliko drugih spomenikov sakralne dediščine.

- RUŠEVINE GRADU PAKENŠTAJN
Grad Pakenštajn ali stolp pri sv. Martinu se prvič pisno omenja leta 1339. Ostanki gradu se nahajajo v gozdu na pobočju nad Šmartnim ob Paki. V njegovi razburljivi zgodovini je bil tudi last Celjskih grofov.

- BAYERJEVA VILA
Meščansko vilo, ki stoji v Rečici ob Paki je dal zgraditi pomemben avstrijski kemik in izumitelj Carl Josef Bayer, ki je v njej živel vse do svoje smrti. Zgrajena je bila leta 1879 in predstavlja enega najlepših objektov iz te dobe v kraju.

- ZIDANICE IN VINSKE KLETI
S soncem obsijani griči, ugodne klimatske razmere ter pridni vinogradniki, ki skrbno negujejo vinsko trto, so že stoletja recept za izvrstno vino na tem območju. Prve omembe kraja in okoliških vasi, povezane z vinogradništvom, datirajo namreč že v 15. stoletje, kar uvršča Šmartno ob Paki med najstarejša vinogradniška območja na Slovenskem. Vinogradništvo se je tu ohranilo tudi po uničevalnih napadih trtne uši in peronospore konec 19. stoletja, s tem pa tudi prepoznavna vinogradniška krajina, katere najlepši pričevalci so lepo ohranjene zidanice.

- MUZEJ 70 LET TEHNIČNE KULTURE V ŠMARTNEM OB PAKI
V muzeju lahko občudujete zanimive predmete tehnične kulture iz časa po 2. svetovni vojni. Med najatraktivnejšimi je gotovo vozen lesen avtomobil. Muzej je uredilo društvo AMD-Društvo ljudske tehnike iz Šmartnega ob Paki ob njihovi 70. letnici.

- SPOMINSKA OBELEŽJA ŽRTVAM VOJN
Domačini z območja občine Šmartno ob Paki so se v težkih in krutih časih vojn množično odzvali klicu domovine ter branili svobodo, jezik in rodno grudo. Mnogi izmed njih so za svoj narod dali življenje. Krvni davek v 2. svetovni vojni je bil na tem območju med najvišjimi v Evropi. Spomin nanje še vedno živi na mnogih spomenikih in obeležjih po vsej občini. Te povezuje tudi Pot spominov.

- PARNA LOKOMOTIVA
Skozi Šmartno ob Paki teče železniška proga med Celjem in Velenjem, imenovana tudi savinjska železnica, ki so jo slavnostno odprli leta 1891. Na njena zlata leta ter pomen železnice za kraj nas danes spominja parna lokomotiva z vzdevkom »Gospodična«, ki stoji nedaleč od železniške postaje v Šmartnem ob Paki

- GORA OLJKA
Gora Oljka je kraški osamelec, ki se dviga 733 metrov visoko nad Šmartnim ob Paki. Z romarsko cerkvijo sv. Križa na vrhu, ki s svojo posebnostjo – dvema zvonikoma – popotnikom iz vseh smeri že od daleč kaže lego kraja.

-  RAKUNOV BOR
Eno od izjemnih dreves v občini, ki v primerjavi z drugimi izstopa po starosti, premeru debla in višini, je Rakunov bor. Stoji v gozdu v Velikem Vrhu in je zaščiten kot naravna vrednota.

KAJ POČETI

- VINSKA TURISTIČNA POT ŠMARTNO OB PAKI
Podajte se na pot po vinogradniški krajini mimo kulturnih in naravnih znamenitosti do razglednih točk, vinskih kleti, vinotočev in kmetij. Prepustite se domačnosti in gostoljubju ter poskusite izvrstno okoliško vinsko kapljico in se okrepčajte s tradicionalnimi jedmi.

- MARTINOVA POT
Krožna pot, ki vodi po mejah občine Šmartno ob Paki, poimenovana po farnem zavetniku sv. Martinu. Obujte pohodne čevlje, zberite žige kontrolnih točk v Dnevniku Martinove poti in si prislužite spominsko značko.

- PLANINSKE POTI (GORA OLJKA)
Ljubitelji pohodništva boste navdušeni nad razgibanim gričevnatim terenom, ki se razprostira po obrobju občine Šmartno ob Paki. Najpriljubljenejše so planinske poti na Goro Oljko, kjer se križajo še druge okoliške planinske poti.

- POT SPOMINOV
Speljana je med obeležji in spomeniki na območju občine Šmartno ob Paki, ki nas opominjajo na čas, ko so v boju za svobodo domačini množično žrtvovali svoja življenja. Na malo daljši sprehod se odpravite sami ali se dogovorite za vodiča.

- POT KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE
Pot vas popelje v zgodbe stavb in ljudi, ki že več generacij živijo in delajo v Šmartnem ob Paki. Dolga je približno 7 kilometrov in je namenjena tako pohodnikom kot kolesarjem.

KJE DOBRO JESTI IN SPATI

- Ekološka kmetija potočnik-poprask
- Gostilna malus
- Pr' paulekovem korlnu
- Izletniška kmetija in vinotoč primožIč
- Špančeva zidanica
- Klet kovačIč
- Planinski dom na gori oljki
- Klet kugler
- Rakunova klet
- Turistična kmetija - vinotoč fajfar
- Malusova zidanica
- Klet pr' obat

NOČITVE

Hostel mladinski center šmartno ob paki
Planinski dom na gori oljki

KAJ SE DOGAJA
TRADICIONALNE PRIREDITVE

- Pozdrav novemu letu
- Motozbor z blagoslovom 
- Šmarška nedelja na gori oljki
- Pilihov memorial – srečanje ljubiteljev starodobnih vozil
- Gasilska veselica z vaškimi igrami
- Noč na vasi v paški vasi
- Poznopoletni festival
- Hmeljski likof v rečIški nočI
- Pozdrav jeseni
- Gospodarjev krst vina
- Vesela martinova sobota
- Kleti odprtih vrat
- Miklavžev sejem
- BožIčno druženje z vinogradniki
- Kmečka tržnica

V NAŠI OKOLICI

Zavod za turizem šaleške doline
Tic solčava – center rinka
Tic luče
Turističnoinformacijska točka gornji grad
Turističnoinformacijska točka nazarje
Tic mozirje
Tic ljubno & flosarska zbirka

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Šmartno ob Paki 13 , Šmartno ob Paki, Savinjska

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
Mladinski center Šmartno ob Paki, kultura, izobraževanje in šport Šmartno ob Paki
Davčna št.:
81958056
Naslov:
Šmartno ob Paki 13, 3327 Šmartno ob Paki
Kontaktna oseba:
Andreja Urnaut
Govorimo:
 SI
 EN
 De
 HR
Mobitel:
+386 64 167 940
Telefon:
+386 3 891 53 77
E-mail:
pisarna@mcsop.si
Certifikat
Naslov:
Šmartno ob Paki 13, 3327 Šmartno ob Paki
Odpiralni čas
GMT +01:00
Ponedeljek
10:00 - 21:00
Torek
10:00 - 21:00
Sreda
10:00 - 21:00
Četrtek
10:00 - 21:00
Petek
10:00 - 21:00
Sobota
09:00 - 13:00
Nedelja
Zaprto