Image
Image
6325
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/5047/logonew35769.jpg

MLIN KOŠAK, ŠMARJEŠKE TOPLICE

Družinska vas 2, 8220 Šmarješke Toplice, Jugovzhodna Slovenija
Zaprto

Galerija slik

Predstavitev

MLIN S TRADICIJO

Včeraj
Glede na zgodovinske vire je mlin v lasti družine Košak že več kot dvesto let, medtem ko naj bi bil sam mlin še nekaj stoletij starejši. Zapuščina in tradicija mlina sta torej zares bogati in dragoceno znanje ter izkušnje se vestno prenašajo iz roda v rod, hkrati pa se nadgrajujejo upoštevajoč spremembe prehranjevalnih navad potrošnikov.

Prvo mletje je potekalo na treh parih mlinskih kamnov, ki so bili leta 1971 zamenjani s sodobnejšim valjčnim stolpom z dvema paroma valjčkov. Starodavno mlinsko kolo je že leta 1963 zamenjala Francisova turbina.

Danes
Mlin Košak je danes eden redkih še delujočih mlinov v Sloveniji. Način mletja žita smo popolnoma prilagodili sodobnim standardom, vendar še vedno meljemo na način povratnega mletja, ki zmanjšuje pregrevanje mlevske mase, saj transport mase poteka prek elevatorjev.

Moka nastane z večstopenjskim drobljenjem žitnega zrnja v delce različnih velikosti, ki jih presejemo in tipiziramo. Preden dobimo končni proizvod, se ciklus obrne trikrat do štirikrat. V procesu, ki traja okrog 24 ur, se zmelje približno 4000 kg žita, iz katerega dobimo več različnih tipov moke.

Jutri
Mlin Košak želi tudi v prihodnosti ohranjati svojo več stoletno tradicijo, zato ves čas stremimo k izpopolnjevanju naše proizvodnje, spremljamo potrebe naših strank in poizkušamo zagotoviti kvaliteto. Želimo si in potrudili se bomo, da bo tudi v prihodnosti tradicionalna slovenska dejavnost mlinarstva živela naprej in se ohranjala.


NAŠA PONUDBA

Poslovanje v našem mlinu še vedno poteka po tradicionalnem načinu direktne zamenjave žita za moko, vendar lahko brez težav pri nas kupite tudi samo moko. Poleg vseh tipov pšeničnih mok, zdroba in otrobov so na voljo tudi druge moke, kaše in zdrobi, kot so pira, ajda,… Ponudbo pa smo obogatili še z izdelki okoliških kmetij.

• pšenična bela moka T400 in T500
• pšenična polbela moka T850
• črna moka T1100
• polnozrnata in zmesna moka
• koruzna moka ter bela koruzna moka
• ajdova, pirina, ržena in ječmenova    moka
• pšenični, pirin, koruzni in ajdov zdrob
• ajdovi, pirini in pšenični jedilni otrobi
• ješprenj
• ajdova, pirina in prosena kaša
• otrobi za krmo
• riček

Posebnost mlina Košak je ta, da so vsa žita, ki jih predelujemo v moko, slovenskega oziroma predvsem lokalnega porekla. Tako poizkušamo zagotoviti kvaliteto vseh naših izdelkov. Moka, ki jo kupite pri nas, se bistveno razlikuje od trgovinske moke, ki na policah včasih stoji tudi po več mesecev. Pri nas dobite vedno svežo moko oziroma tako imenovano živo moko, ki je polna vitaminov, mineralov in hranilnih snovi.

Vsem tistim, ki se želijo izogniti zdravstvenim težavam in jesti optimalno glede na potrebe svojega organizma, priporočamo ječmenovo moko ali polnovredno pirino moko. Veliko naših strank se navdušuje tudi nad zmesno moko, ki je mešanica več vrst mok in otrobov, zato jedem doda prvovrstno aromo in teksturo.


DODATNE DEJAVNOSTI

Ogled mlina

V mlinu Košak sprejemamo tudi skupine, izletnike, šole, vrtce in pohodnike ali sprehajalce iz bližnjih Šmarjeških Toplic ali Otočca. Z veseljem si bomo vzeli čas in vam razkazali mlin ter procese proizvodnje.

Organizacija mini sejma

Za skupine po dogovoru organiziramo tudi mini sejem kmečkih dobrot lokalnih proizvajalcev.


RECEPTI

Mlinarjev kruh z ajdovimi otrobi

Sestavine:
* 1 kg moke T500 (lahko uporabimo tudi kakšen drug tip moke)
* dve pesti ajdovih otrobov
* cca ½ l vode
* žlička soli (za manj slan kruh)
* 20 g kvasa

Priprava:

Moko z ajdovimi otrobi stresemo v skledo, ob robu nasipamo sol, v sredino nadrobimo kvas in vanj nalijemo nekaj vroče vode. Po želji lahko vsujemo tudi pest orehov. Počasi dolivamo vodo, da zgnetemo srednje mehko testo. Oblikujemo hlebček, ki ga pomokamo z vseh strani in ga pustimo približno 1 uro počivati, da vzhaja. Kruh na hitro premesimo in ga stresemo na pekač, na katerega smo dali peki papir. Medtem prižgemo pečico (cca 170C°). Kruh pustimo več kot pol ure, da ponovno vzhaja. Damo v pečico, lahko ga premažemo z jajcem, oljem ali ga poškropimo z vodo. Pečemo 1 uro.

Domač koruzni kruh

Sestavine:
* 3 dag kvasa
* 2 dag soli
* 1 dag sladkorja
* 30 dag koruzne moke (lahko bele)
* 70 dag bele pšenične moke

Priprava:

Naredimo kvasec (v manjši posodi zmešamo kvas, žličko sladkorja, žlico moke in mlačno vodo) ter ga pustimo vzhajati. Koruzno moko poparimo z vodo, zmešamo, dodamo belo moko, kvasec in sol. Nato v zmes dodamo malo vode in mleka, zamesimo in pustimo dvakrat vzhajati. Maso oblikujemo v hleb, premažemo z rumenjakom in položimo v naoljen pekač, kjer ga pustimo še enkrat vzhajati.

Kruh nato 50 minut pečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 180 ˚C.

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Družinska vas 2, 8220 Šmarješke Toplice, Jugovzhodna Slovenija

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Naziv:
Mlin Košak Jože Košak s.p.
Davčna št.:
51409534
Naslov:
Družinska vas 2, 8220 Šmarješke Toplice
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0297 0025 4114 751 (odprt 5.12.2003, NLB d.d.)
Odgovorna oseba:
Košak Jana
Kontaktna oseba:
Košak Jana
Govorimo:
 SI
 EN
 HR
 BA
 RS
Mobitel:
+386(0)41 633 162
Telefon:
+386(0)7 3843110
E-mail:
info@mlin-kosak.si
Certifikat
Naziv:
Mlin Košak Jože Košak s.p.
Naslov:
Družinska vas 2, 8220 Šmarješke Toplice
Odpiralni čas
GMT +01:00
Ponedeljek
Zaprto
Torek
09:00 - 16:00
Sreda
09:00 - 16:00
Četrtek
09:00 - 16:00
Petek
09:00 - 16:00
Sobota
08:00 - 12:00
Nedelja
Zaprto