Image
Image
15890
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/617/logonew38008.jpg

PLANINSKI DOM, TUMOVA KOČA NA SLAVNIKU, GABRIJELA NAGY

Podgorje 72, 6216 Podgorje, Obalno-kraška

Galerija slik

Predstavitev

Planinski dom Tumova koča že od leta 1958

Koče so v celoti obnovljene leta 2013. Vse spalnice so ogrevane.

Delamo celo leto - vse praznike.

V naši ponudbi boste našli okusne jedi, kot so:

  • domači njoki z divjačino
  • domači jabolčni zavitki in skutni zavitki
  • domača primorska jota
  • domače kranjske klobase

Za Slavnik pravijo, da je razgledna točka obalne Primorske. Le nekaj kilometrov zračne linije ga loči od morja, a kljub temu se vrh Slavnika dviga več kot tisoč metrov nad morsko gladino. Gora, ki se dviga južno od Kozine in nad vasico Podgorje, je zadnji severni tisočak Čičarije, ki se proti jugozahodu spusti v Podgorski Kras, proti severu pa v Matarsko podolje. Pravijo, da je razgled s Slavnika med najlepšimi, saj se ob lepem vremenu vidi od Jadranskega morja do italijanskih Dolomitov, Triglava ter vse do Kamniško-Savinjskih Alp. Izlet na Slavnik je še posebej vabljiv v zgodnji pomladi oziroma v času, ko je v visokih gorah še veliko snega. Poleg razgleda so posebnost Slavnika tudi obsežna suha travišča. Predniki so namreč pobočja izkrčili za pašnike in košenice, ki so sedaj v pomladnih mesecih polna zanimivega cvetja.

Tumova koča, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom Slavnika (1028 m), je poimenovana po dr. Henriku Tumi, znanemu slovenskem alpinistu, planinskemu ideologu, politiku in botaniku. Graditi so jo začeli leta 1955, odprli pa leta 1957. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, z njo pa upravlja OPD Koper.

Koča stoji tik pod vrhom Slavnika (1082 m), ki je zadnji severni tisočak Čičarije, ki se proti jugozahodu spusti v Podgorski Kras, proti severu pa v Matarsko podolje. Zamisel o gradnji koče na Slavniku so sprejeli na ustanovnem občnem zboru PD Koper leta 1949. Z gradnjo so začeli leta 1955 in 24. junija 1956 so v kletnih prostorih že odprli zasilno oskrbovano planinsko postojanko. Kočo so v celoti dogradili in jo svečano odprli 7. julija 1957. Poimenovali so jo po dr. Henriku Tumi (1858-1935), znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, botaniku, politiku in narodnem buditelju. Med leti 1988 in 1994 so kočo temeljito prenovili. Zgradili so prizidek za sanitarije in večji vhodni predprostor, zaščitili fasado s kovinsko oblogo, obnovili vse notranje instalacije, prostore in opremo ter povečali jedilnico

 

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Podgorje 72, 6216 Podgorje, Obalno-kraška

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Poslovna oblika:
Planinski dom, Tumova koča na Slavniku, Angelca Ban s.p.,
Davčna št.:
17089255
Naslov:
Podgorje 72, 6216 Podgorje
Kontaktna oseba:
Edvin Gabrijela Nagy
Govorimo:
 SI
 EN
 IT
 HR
 BA
 RS
Certifikat
Naslov:
Podgorje 72, 6216 Podgorje