Brezplačne informacije 080 34 22

KRIŽNA JAMA, VOŽNJA S ČOLNOM, DRUŽINSKI, SKUPINSKI IZLETI V KRIŽNO JAMO

Bloška Polica 7, 1384 Cerknica
Pokaži pot
  • Naziv:
  • Društvo ljubiteljev Križne jame
  • Naslov:
  • Bloška Polica 7, 1384 Grahovo
  • Davčna št.:
  • 81157860
  • Plačilna platforma:
  • IBAN SI56 0203 5005 0894 544 (NLB d.d.)
  • E-mail:
  • Govorimo:

Križna jama je svetovno znana kraška jama. Njena posebnost so podzemna jezera s sigastimi pregradami in najdišče kosti jamskih medvedov. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja.

V jami lahko fotografirate, če s tem ne ovirate drugih obiskovalcev in bistveno ne podaljšujete  trajanja ogleda.

1) KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)
Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki.

Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost - razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 - minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Ta ogled je primeren za skupine do 60 ljudi.
S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice.

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročne svetilke.

Zaželjeno je, da ste pred jamo vsaj 15 minut pred začetkom ogleda.

2) OGLED VODNEGA DELA JAME (3,5-4h)


Ogled vodnega dela do Kalvarije - do 1.000 obiskovalcev letno Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan.

Od I. jezera nadaljujemo pot preko skal do II. jezera. Na njegovi sredini se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Pregrade in z njimi vodna gladina še vedno rastejo. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Jezera so globoka celo do 6 m. V začetnem delu vodnega rova so jezera krajša, v zadnjem delu pa daljša. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

3) ALTERNATIVNI OGLEDI
A) OGLED VODNEGA DELA DO KRISTALNE GORE (6,5-7h)

Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le 100 obiskovalcev letnoB) KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU IN MEDVEDJEGA ROVA (1,5-2h)
Prvi del ogleda je enak, krajšemu 1-urnemu ogledu in vključuje tudi vožnjo s čolnom. Dodatno si lahko ogledate tudi enega od pomembnih nahajališč kosti jamskega medveda v Medvedjem rovu. Vidite posledice dolgoletnega raziskovanja na jamski prostor. V medvedjem rovu je tudi Tiberijsko jezerce z značilnimi sigovimi pregradami. Sledi povratek po isti poti do izhoda.

        Omejitve:
          – skupina od 2 do 12 oseb 
          – zadostna gibljivost obiskovalcev

S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. 

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.
CENIK


URNIK OGLEDOV

PONUDBA V OKOLICI


Vir: http://www.krizna-jama.si

Ključne besede:

MNENJA

Oddaj mnenje

© 2006 - 2019 Vse pravice pridržane, zasebno lastništvo www.info-slovenija.si