SVEŽI MATIČNI MLEČEK, CVETNI PRAH, PROPOLIS, ČEBELJI VOSEK, PRODAJA MEDU LESCE, ČEBELARSTVO KOZINC

Hraše 1a, 4248 , Lesce, Gorenjska +386 (0)4 5333203
Pokaži pot
  • Poslovna oblika:
  • Čebelarstvo Brane Kozinc
  • Davčna št.:
  • 49303481
  • Faks:
  • +386 (0)4 533 32 03
  • E-mail:
  • Govorimo:
  • Delovni čas:
  • od 7. do 19. ure
  • Z vami že:

Naše čebelarstvo Kozinc ima zelo dolgo tradicijo. Prvič je v uradnih listinah omenjen praded mojega starega očeta Vovk Franc iz Hraš, kot eden od ustanoviteljev rodinske čebelarske bratovščine. Ustanovljena je bila 14. Aprila 1781. To je prvo znano druženje čebelarjev na svetu.

Da so bile Hraše zelo čebelarska vas pričajo opuščeni čebelnjaki in podatki, da je bil čebelnjak malone pri vsaki hiši. V Hrašah – pri Kuharju se je rodil in živel oče Antona Janše.  Čebelarska tradicija se je pri hiši neprekinjeno nadaljevala vse do današnjih dni.

Sodoben zidan čebelnjak, ki je razširjen in obnovljen v uporabi še danes, je leta 1928 postavil stari oče Vovk Franc. Vzrejal je matice in jih pošiljal po celem svetu. Imel je svojo plemenilno postajo v dolini Drage. Bil je tudi eden prvih prevaževalcev. Z vlakom so vozili čebele vse do Vojvodine, Like in drugih krajev Hrvaške in Slovenije. Da je bil napreden in priznan čebelar pričajo njegove slike in članki v Sodobnem čebelarstvu in angleški reviji za čebelarje BRITISH BEE JOURNAL.

Za njim sem postopno prevzel čebelarstvo po letu 1963. Na hrvaška pasišča sem čebele  začel prevažati leta 1986. Čebelarim v panjih svoje konstrukcije in po svoji tehnologiji. Uporabljam listovni panj na 28 satov brez matične mreže. Čebele so milijone let živele in preživele brez človeka, zato se skušam čim bolj prilagoditi njihovemu načinu življenja in ne prilagoditi čebele mojemu.

Od leta 2004 vzrejamo matice na plemenilni postaji Anton Janša pod Zelenico. Samo za matice, naravno oplojene na plemenilnih postajah lahko z gotovostjo trdimo, da so čiste, avtohtone, kranjske čebele (Apis mellifera carnica). Podrobnosti si lahko ogledate na podstraneh "Zelenica" in "vzreja matic".

ČEBELJI PRIDELKI

Med
Je naravni proizvod čebel. Med torej proizvajajo čebele in ne čebelar. Ker medičino nabirajo na različnih rastlinah, tako razlikujemo različne vrste medu.Med se razlikuje tudi po barvi. Na splošno vsebujejo temnejši medovi več mineralov. Razlikujejo se tudi po vrsti zemlje in podnebja v katerem je medičina proizvedena.Na Gorenjskem od nekdaj poznamo za med ime STRD, kar pove, da VSAK NARAVNI MED KRISTALIZIRA!!! Kako hitro, zavisi od sestave (razmerja med naravnimi sladkorji), temperature skladiščenja….Ponovno se utekočini z gretjem. Vendar le do 40° C, da ohrani vse lastnosti, ki jih naravni med mora imeti.

Med se uporablja tudi za nego kože. Zaradi vsebujočih mineralnih snovi in vitaminov je primeren za nego vse vrste kože. Jo tudi poživlja, zadržuje vlago in  hrani. Z medom lahko tudi premažemo rane, da se tako hitreje celijo. Med zaradi svoje sestave ne omogoča razvoja bakterij.

Svež matični mleček
Matični mleček je snov, ki jo proizvajajo žleze čebel delavk in je hrana čebeljih ličink prvih treh dni, ter matičnih ličink do preobrazbe v bubo. Je tudi hrana odrasle matice za vse življenje, ki je ponavadi tridesetkrat daljše od življenja delavk. Matica na vrhuncu sezone poleže do 1500 jajčec na dan, kar ji omogoča hrana bogata z beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati, vitamini, rudninskimi in hormonksimi snovmi, ki jih lahko nudi samo matični mleček.

Svež matični mleček moramo hraniti v hladnem, temnem prostoru, zato ga prodajamo v zatemnejenm steklenem kozarcu, obdanim s stiroporjem, da ohranjamo nizko temperaturo v času ko ni v hladilniku. Kozarček vsebuje 30 gramov matičnega mlečka, kar je idealna količina za mesečno jemanje za enega človeka. Po enem mesecu je uživanje matičnega mlečka dobro začasno prekiniti. Paziti moramo da matični mleček ne pride v stik s kovino, zato moramo pri uživanju uporabljati leseno ali plastično žličko.

Medeno vino
Je medeni izdelek, ki naj bi ga uživali že stari slovani. Nastane tako, da mešanici medu in izvirske vode, ki je enako sladka kot grozdni mošt, dodamo vinske kvasovke in pustimo vreti pribljižno en mesec. V tem času kvasovke predelajo sladkor v alkohol. Končni produkt vsebuje okrog dvanajst odstotkov alkohola.

Cvetni prah
Zdravilne lastnosti cvetnega prahu pogojujejo nekatere sestavine, predvsem beljakovinske kisline skupaj z nekaterimi encimi. Te snovi vplivajo na presnovo. Barvila cvetnega prahu (flavonoidi) so pomembna za človekovo zdravje, saj imajo izreden vpliv na presnavljanje v celicah organov in žlez, uravnovešajo (normalizirajo) njihove funkcije. Od vitaminov vsebuje cvetni prah vitamine B-skupine, provitamin A, vitamine C, D, E in K

V pelodu so inhibini, snovi, ki preprečujejo razvoj nekaterih vrst bakterij (salamonela, proteus, coli). Mešanica cvetnega prahu in kvalitetnega medu je odličen pripravek zaizboljšanje odpornosti in splošnega počutja. Uživamo jo zjutraj in zvečer s čajem ali drugo tekočino. Po navedbah literature cvetni prah učinkovito krepi imunski sistem, uravnava prebavo, spodbuja delovanje možganov, preprečuje bolezni srca in ožilje ter pomaga pri premagovanju virusnih obolenj.
Sestavine cvetnega prahu so odvisne od rastlin, na katerih ga čebele nabirajo. V njemu najdemo vse za človeka življenjsko pomembne aminokisline, razne maščobne kisline, ki jih človeški organizem ne more sentitizirati in vitamine skupine B, C, D, E in K ter provitamin A. Pomembni sestavni deli so tudi inhibini, ki zavirajo razvoj nekaterih bakterij. Mešanica cvetnega prahu in medu je odličen pripravek za izboljšanje počutja in splošne odpornosti. Uživajmo jo zjutraj ali zvečer s čajem ali drugo tekočino. Po navedbah literature cvetni prah učinkovito krepi imunski sistem, uravnava prebavo, spodbuja delovanje možganov, preprečuje bolezni srca in ožilja ter pomaga pri premagovanju virusnih obolenj. Ob tako bogati sestavi cvetnega prahu nas ne sme presenetiti, da ga čebele tako vneto nabirajo za svoj zarod. Tudi mi izkoristimo ta zaklad iz čebeljega panja.

Medeni liker
Je izdelek narejen iz mešanice medenega žganja in medu. Medeno žganje naredimo z destilacijo medenega vina. Vsebuje okrog 40 odstotkov alkohola. Ponavadi ga uporablajmo le kot vmesni produkt pri proizvodnji medenga likerja, lahko pa ga uživamo na enak način kot naravno sadno žganje. Barva medenega likerja je odvisna od vrste medu. Je bister in brez usedline. Vsebuje okoli 23 odstotkov alkohola. V hladnih dneh vam priporočamo topel medeni liker.

Propolis
Tinktura vsebuje 20% suhe snovi-propolisa. Uspešno celi rane, zdravi ekceme, rane na želodcu ali dvanajsterniku, granulome zob, z  inhalacijo pa tudi vnetje grla. Pospešuje regeneracijo poškodovanega hrustančnega tkiva in deluje kot lokalni anestetik.

Vosek in izdelki iz voska
Se v glavnem uporablja v kozmetiki. S svojimi sestavinami kožo gladi, ji daje elastičnost in mehkobo, z vitamini pa jo tudi hrani. Iz voska izdelujemo tudi okrasne sveče.

OPRAŠEVANJE CVETJA
Napačno je mišljenje, da so medonosne čebele edini opraševalci cvetja. Vsekakor pa so najpomembnejši. Pomembni opraševalci so tudi čebele samotarke in čmrlji.Na zemlji živi okrog 3000 različnih vrst čebel samotark. Več kot 90% jih je na severni polobli. Zanimivo je, da jih je v Sloveniji skoraj 300 vrst.

Čebele samotarke so veliko manjše od medonosnih čebel. V majhno luknjo v zemlji ali v lesu nanosi cvetni prah, ki je hrana za bodočo čebelo. Na cvetni prah položi jajčece in luknjico zapre. V eni sezoni pripravi nekaj deset takih luknjic. Tako je njena skrb za zarod končana. Čebela, ki se izleže, nikoli ne vidi svojih staršev.

Podobne velikosti so tudi čebele brez žela, ki živijo le v Avstraliji in Južni Ameriki. Te čebele niso samotarke, vendar je njihova družina majhna, saj šteje le nekaj 100 čebel. Temu primerna je tudi količina medu. Za nabiranje medu se jih ne splača gojiti, so pa vseeno pomemben opraševalec.

Nam bolj znani so čmrlji. Na svetu je okrog 300 vrst čmrljev in skoraj vsi živijo na severni polobli. Letajo in nabirajo med tudi v precej slabšem in hladnejšem vremenu kot čebele. To jim omogoča njihova velikost in poraščenost z dlakami, ki so zelo raznobarvne. Čebele pri vetru 8 km/h le še z veliko težavo letajo in pri tem porabijo ogromno energije (medu). Čmrlji pa so uspešni tudi pri vetru nad 15 km/h. Od svojega gnezda se oddaljijo do 2 km, vendar med nabirajo večinoma v oddaljenosti 500-700 m od gnezda. Zaradi daljšega rilčka kot čebela je uspešen pri nabiranju medu pri nekaterih rastlinah, ki jih čebele zelo nerade obiskujejo (razne detelje). Čebela ves dan obiskuje enako cvetje, čmrlji pa začnejo s tistim, ki ima več nektarja in nadaljujejo s takim, ki ga ima vse manj. Pri čmrljih zimo preživijo le matice. Poiščejo si primerno mesto in zimo prespijo-otrpnejo. Pomladi jih čaka težko delo, da vzgojijo novo družino.

Sedaj jim pri tem pomaga tudi človek, da opračujejo paradižnike in podobne rastline, ki jih gojimo v rastljinjakih. Morda bodo prav zaradi tega preživeli in se rešili izumrtja, ker se njihov naravni prostor zelo hitro manjša.

Čmrlji uspešno živijo v nekaterih hladnih predelih (severna Skandinavija, Kanada, Aljaska, ...) kjer čebele zaradi dolge zime ne morejo preživeti. Tam so čmrlji edini opraševalci!

VSI OPRAŠEVALCI CVETJA SO V NARAVI ZELO OGROŽENI.
Njihov največji sovražnik je človek.

Ohranimo jih in pustimo nekaj tudi za naše vnuke!


VZREJA MATIC
Vzrejamo rodovniške matice Kranjske sivke, Apis mellifera carnica. Oprašene so na plemenilni postaji Anton Janša pod Zelenico. Odbira in selekcija poteka že vse od leta 1947. Vzdržujemo pet samostojnih linij.

Najbolj smo ponosni na liniji, ki smo ju prevzeli od VOVK Franca in STRGAR Jana. Oba sta bila velika izvoznika čebel in matic. Pri obeh je vzrejni material vzel tudi Adam Kehrle. Prevzeli pa smo tudi več kot 40 let stare linije od JALEN Cirila. Za vse linije vodimo rodovnike.

Posebno skrbno odbiramo trotarje. Najpomembnejše lastnosti pri odbiri so mirnost, čistilni nagon, nerojivost in donos medu. Pri končni odločitvi mora poleg izgleda ustrezati tudi kubitalni indeks in dolžina rilčka.

Vsaka matica ostane v plemenilniku dokler se ne začnejo polegati njene čebele, ki jih prav tako pregledamo. Matice so pregledane tudi na spore noseme. Zaradi pogojev na plemenilni postaji in načina dela, je prve matice mogoče dobiti šele z začetkom junija.

Lesce, Bled, Radovljica, Jesenice

Ključne besede:

MNENJA

Oddaj mnenje

© 2006 - 2018 Vse pravice pridržane, zasebno lastništvo www.info-slovenija.si