Objave

InfoSlovenija
3909
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew18365.jpg

EKOLOŠKA KMETIJA LAŠKAR, BOROVNICA

Zabočevo 10, 1353, Borovnica, Osrednjeslovenska

Galerija

Predstavitev storitve

Korenine ekološke kmetije Pr'Laškarju segajo v leto 1860, ko se je v borovniško kotlino s primorskega ( z laškega ) priselila družina Škerlj in v Zabočevem zgradila eno od svojih hiš,v kateri naša družina živi še danes.

Moških potomcev pri Škerlju ni bilo in po gospodarjevi smrti je kmetijo kupil sosed Suhadolnik, daljni sorodnik družine Košir. Vaščani so ga klicali Laškar.

Svojih otrok ni imel in zato je za  naslednika imenoval očeta sedanjega gospodarja, Franca Koširja. Ta je kmetijo prevzel leta 1956.

Kmetija obsega 10ha lastnih in približno 8ha najetih kmečkih površin ter 28ha gozdov. Današnji gospodar, Vinko Košir, se je med prvimi slovenskimi kmeti usmeril v ekološki način kmetovanja. Njegove ideje in usmeritev podpira  vsa družina. V letu 2011 smo na strehah kozolca in hleva zgradili sončno elektrarno. Zdaj se ukvarjamo tudi z dopolnilno dejavnostjo PROIZVODNJA IN PRODAJA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OVE (obnovljivi viri energije ).

Spoštujemo slovensko krajino, radi imamo živali in ljudi ter se veselimo iskrenih srečanj z obiskovalci naše kmetije!

Ekološka kmetija
Vse bolj pogosto slišimo trditve, da mora dati hrana človeku več kot le občutek sitosti. Naši predniki niso razmišljali o tem , kajti jedli so zdravo hrano. Vedeli so, kdaj je pravi čas za setev in pobiranje plodov. Sledili so naravnemu ritmu in delali »vse ob pravem času«.  Seme so pridelali sami , upoštevali so kolobar in znali so povedati, čemu služi kakšna »rožca«. Zemljo so obdelovali ročno in cenili so tisto, kar jim je rodila.

Ekološki način kmetovanja, ki se zaradi želje po zdravi prehrani  vse bolj uveljavlja, oživlja znanja naših prednikov. Ponovno je več ročnega dela, količine pridelkov so manjše, kvaliteta pa večja.

Tudi dvomov v to, kaj je ekološko, je veliko. Kot na vseh področjih, so seveda zlorabe mogoče tudi tukaj.

Nedvomno boste zares ekološko lahko kupili tam, kjer ni posrednikov- pri kmetu samem. Najmanj dvakrat na leto ekološkega  kmeta obišče kontrolor. Pregleda zapiske o delu na kmetiji , vedeti hoče, katera semena so bila uporabljena, ali so izpolnjeni tudi vsi drugi pogoji ekološkega kmetovanja…dovolj svetlobe in prostora pri reji živali, ali imajo živali ekološko poreklo …

Če so izpolnjeni vsi pogoji ekološkega kmetovanja, dobi kmet certifikat, ki potrjuje, da je hrana pridelana po ekoloških standardih.

Ko kmeta obiščete enkrat in se prepričate, da je vreden zaupanja, imate zagotovljeno pot do zdrave hrane!

Ponudba
Glavni dejavnosti na kmetiji sta prireja mesa in gozdarstvo. Sezonsko prodajamo goveje in konjsko meso (sprejemamo prednaročila).
Naročite lahko tudi drva.
V manjših količinah pridelujemo zelenjavo in žita (pira, pšenica)  ter krompir za ozimnico.
Sadje starih visokodebelnih dreves predelamo v sadni sok , žganje in sadni kis.

Prenočišča
Pri nas lahko prenočite ali si privoščite daljši oddih . Urejeni imamo dve dvoposteljni sobi, ki z dodatnimi ležišči sprejmeta do osem gostov. Ena, ki smo jo poimenovali sončna soba, je opremljena s pohištvom naših babic. Ponudimo vam lahko spanje z zajtrkom.

Kmetija odprtih vrat
Organiziramo družabne večere z ljudsko tematiko in vsako leto v kresnem času prireditev pod domačim kozolcem.

Otrokom, starim med 05 in 12let, ponujamo možnost praznovanja rojstnih dni »nekoliko drugače«…v kmečkem okolju.

S šolami sodelujemo na področju predstavitve ekološkega načina kmetovanja.


Vir: http://www.ekolaskar.com

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Oddaj mnenje

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

company map
Zabočevo 10, 1353, Borovnica, Osrednjeslovenska

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
Vinko Košir - dopolnilna dejavnost na kmetiji
Davčna št.:
81880707