OLJARNA BELŠAK, SV. JURIJ OB ŠČAVNICI

Terbegovci 39a, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici, Pomurska +386 (0)2 5689063
Pokaži pot
Odprto
  • Naziv:
  • Oljarna Belšak Jožica Belšak s.p.
  • Naslov:
  • Terbegovci 39a, 9244 Sveti Jurij ob Ščavnici
  • Davčna št.:
  • 14325110
  • Plačilna platforma:
  • IBAN SI56 0234 1025 4613 306 (odprt 2.8.2004, NLB d.d.)
  • Odgovorna oseba:
  • Jožica Belšak
  • Kontaktna oseba:
  • Jožica Belšak
  • E-mail:
  • Govorimo:

Zgodovina

Zgodovina podjetja se je začela davnega leta 1798 z mlinom na vodo. Okoli leta 1900, ko je mlinarsko obrt prevzela Jožefa Vrzel, je predstavljala oljarna le pomožno dejavnost. Leta 1947 je njen sin Alojz Belšak prevzel obrt mlinarstva in oljarstva. Obrt je uspešno vodil vse do leta 1979, ko je vodenje prevzel sin Alojz mlajši, ki je mlin moderniziral z vodnega pogona na električni pogon. S pomočjo turbine za proizvodnjo svoje elektrike je delo potekalo še lažje in je bilo bolj učinkovito. Od leta 2004 bogato družinsko tradicijo pridelovanja olja v 4. generaciji nadaljuje hčerka Jožica. Uspešno kombinira tradicionalne postopke predelave z naravnimi danostmi, da zadosti visokim pričakovanjem in zahtevam strank. Od leta 2000 se dodatno ukvarjajo s hladnim stiskanjem olj. Mlinarsko dejavnost so medtem opustili.

Bučno seme in olje imata dokazano zdravilne učinke

Buče so staroindijanska kulturna rastlina. Arheološke najdbe v Mehiki potrjujejo, da so buče poznali že stari Indijanci pred 8000 leti. Krištof Kolumb je buče pripeljal v Evropo. Danes poznamo 850 vrst buč. test
Pridobivanje
Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

Očiščena bučna semena najprej zmeljemo, nato pa jim dodamo vodo in sol. Bučno maso pražimo pri 110°C in nenehno mešamo, da izpari vsa voda. Med praženjem se razvije značilna aroma bučnega olja. Maso napolnimo v stiskalnico, iz katere priteče temno zeleno olje. Za 1 liter olja potrebujemo 2,5-3 kg bučnih semen, kar pomeni 30-40 buč.

Bučno olje je zelo občutljivo na svetlobo, zato ga je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru. Če je olje izpostavljeno soncu, začne izgubljati pomembne vitamine in minerale ter postane grenko. Že odprte steklenice je najbolje hraniti v hladilniku in jih hitro porabiti. Originalno zaprte steklenice lahko hranite najmanj 12 mesecev.
 
Sestavine in vpliv na zdravje

Olje vsebuje enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline, npr. oleinsko in linolno kislino. Je bogat vir vitaminov A, B, C, D, in E, beljakovin in mineralov (kalij, fosfor, magnezij) kakor tudi elementov (železo, selen, cink) ter balastnih snovi. Vse snovi pozitivno vplivajo na naše zdravje. Olje je lahko prebavljivo, ne vsebuje holesterola in pomaga pri inkontinenci, vnetjih mehurja in pri težavah s prostato. Bučno olje pomirja izsušeno kožo. Olje znižuje holesterol, pomaga zniževati visok krvni pritisk in regulira presnovo maščob.

Naša dolgoletna tradicija in tradicionalni postopek pridelave se zrcalita v krasnem orehastem okusu bučnega olja. Olje je odlično za pripravo vseh vrst solat. Pravi gurmani pa ga uporabljajo tudi za mesne solate.

100 g povprečno vsebuje:
Energijska vrednost 3700 kJ / 900 kcal
Beljakovine 0 g
Ogljikovi hidrati 0 g
Maščobe 100 g
Od teh nasičene maščobne kisline 16 g
Enkrat nenasičen maščobne kisline 30 g
Večkrat nenasičene maščobne kisline 52 g
Holesterol 0 mg
Vitamin E 60 mg*
*kar predstavlja 600% priporočene dnevne količine

SEZNAM NAŠIH OLJ:
Laneno olje
Lešnikovo olje
Makovo olje
Mandljevo olje
Orehovo olje
Sezamovo olje
Sončnično olje
Bučno-čebulno olje
Bučno-čilijevo olje

Olje – kaj je pomembno pri izbiri?

O maščobah je zapisano veliko slabega in že samo omenjanje te besede nekatere ljudi spravi v slabo voljo. Maščobe lahko poskušate izgubiti, se pred njimi skriti, vendar jih vaše telo vseeno potrebuje. Maščobe imajo pomembne funkcije v telesu. So nosilci energije, telo v maščobah shranjuje energijo, so nosilci vitaminov, ki so topni v maščobah, nosilci esencialnih maščobnih kislin ter ojačevalci arom.

Ključno vprašanje je, katero vrsto maščobe vaš organizem potrebuje, koliko jih potrebuje in katere vrste maščob so za nas škodljive.

Nasičene maščobe  -  sovražnik
Nenasičene maščobe  -  prijatelj
Človeški organizem ne more sam proizvajati nenasičenih maščobnih kislin, zato jih moramo zaužiti z hrano, saj so v presnovi nepogrešljive.

Uporaba olj:
Bučno olje – za govedino v solati, namaze, juhe, zeleno, solato kumarična solata, krompirjevo solato, grahovo solato in sladice ( vanilijev sladoled )
Lešnikovo olje – za korenček in paradižnik, sadne solate
Orehovo olje – za zeleno solato, rucola,krompir,  paradižnik, korenček, sir in sladice
Laneno olje – za skuto s čebulo in začimbami, krompirjevo solato, kislo zelje, endivijo, in za izboljšanje juh in namazov.
Makovo olje – za krompirjevo solato, paradižnik z mozzarello, za izboljšanje okusa špargeljevi juhi.
Mandeljevo olje – za pikico na > i na pečeno ribo, za ladice, sadne solate, k sadnim sokovom, k mladim ter nežnim zelenim solatam, korenček,  kitajsko zelje.
Sezamovo olje – k rdeči pesi, paradižnikovi solati, za kuhanje v vok-u, za izboljšanje riža, testenin in žitaric.
Sončnično olje – mešane solate z paradižnikom, paprika, čebula, kumarice, koruza, zelene solate.

Vsa olja imajo so uporabna najmanj do 1 leta, razen laneno olje 3 mesece.

PRIPRAVA JEDI

Brusketa z rukolo in kozjim sirom

Sestavine:
1 ciabata
2 zavitka kozjega sira
1 paket rukole
3 žlice orehovega olja

Priprava:
Kozji sir z vilico zdrobimo na manjše kose. Polovico rukole operemo in narežemo. Sir, rukolo in 3 jedilne žlice orehovega olja zmešamo. Med tem spečemo ciabato. Še toplo ciabato narežemo na rezine in na vsako rezino damo žlico pripravljenega nadeva.
Serviramo na krožniku, okrašenem z nekaj rukole.

Glavnata solata s popečenimi krušnimi kockicami
Sestavine:
1 glava solate
1 velika čebula
4 srednje veliki paradižniki
2 kosa toasta
2 žlici vinskega kisa
4 žlice orehovega olja
1 žlica masla
1 velik strok česna
sol
peteršilj

Priprava:
Solato operemo in do priprave shranimo zavito v hladilniku.
Čebulo, paradižnike in kruh narežemo na kocke.
Zmešamo kis, sol in orehovo olje.
Solato otrebimo in damo v skledo.
Maslo raztopimo v ponvi in dodamo sveže stisnjen česen, nato zlato rumeno opečemo krušne kockice.
Solato zmešamo z ostalimi sestavinami in serviramo.

Rogljički z bučnim oljem
Sestavine:
300 g mehke moke
60 g sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
4 žlice bučnega olja
250 g margarine ali masla
100 g sladkorja v prahu in
1 vanilin sladkor za valjanje rogljičkov

Priprava:
Moko presejemo ter zmešamo z vanilin sladkorjem, sladkorjem in bučnim oljem. Dodamo na koščke narezano hladno maslo oz. margarino in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v svaljek.
Režemo 1 cm debele rezine in jih oblikujemo v rogljičke. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih 25 minut v predhodno segreti pečici pri 160°C. Ohlajene povaljamo v mešanici sladkorja in vaniljevega sladkorja.

Bučna kremna juha

Sestavine:
0,5 kg hokaido buče
1 čebula
1-2 stroka česna
600 ml zelenjavne ali kokošje juhe
olje ali maslo
sol, poper
muškatni orešček (po želji tudi ingver)
150 ml sladke smetane
bučno olje
pražena bučna semena

Priprava:
Hokaido bučo narežemo na kocke. Čebulo in česen ovenemo na olju. Dodamo narezano bučo, na hitro popražimo in zalijemo z juho. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in ingverjem. Ko je buča kuhana, dolijemo sladko smetano in juho pretlačimo. Serviramo jo na krožniku ali v izdolbeni buči. Pokapamo z bučnim oljem in nekaj praženimi bučnimi semeni.

Bučno-pomarančna marmelada
Sestavine:
3 pomaranče
750 g buč
1/2 litra pomarančnega soka
6 čajnih žlic limoninega soka
500 g želirnega sladkorja
1 žlica ruma

Priprava
Glede na velikost olupimo 3-4 neškropljene pomaranče, tako da dobimo 250 g sadnega mesa brez lupine in kožice. Bučo narežemo na kose, odstranimo lupino in semena. Meso buče narežemo na kocke, stehtamo 750 g, zmešamo z olupljeno pomarančno in damo v lonec. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sokom in kuhamo približno 20 minut, da se buča zmehča. Kuhano maso pretlačimo oz. piriramo. Dodamo limonin sok in želirni sladkor. Marmelada naj vre približno 3 minute, nato jo polnimo v vroče kozarce. Kozarce dobro zapremo in jih za 5 minut obrnemo s pokrovi navzdol Nato jih obrnemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Ključne besede:

Delovni čas (GMT 1)

Delovni čas (GMT 1)

Ponedeljek
07:00 - 18:00
Torek
07:00 - 18:00
Sreda
07:00 - 18:00
Četrtek
07:00 - 18:00
Petek
07:00 - 18:00
Sobota
07:00 - 12:00

MNENJA

Oddaj mnenje

  • Odlično bučno olje

    ,

    Pred časom smo si ogledali izdelavo olja na njihovi domačiji. Na kratko opišem z par besedami.... Natančnost, odličnost, kvaliteta in meni najbolj pomembno- čistoča izdelave izdelka, ter dostava na dom kadarkoli in kamorkoli. Priporočam... Pavla
    Rate this review:
  • Bučno olje Belšak

    ,

    Pojdite do oljarne Belšak pa se prepričajte kako kakovostno je njihovo bučno olje,jaz sem se in kar nekaj sodelavk ter sodeloavcev,ki smo bili na ekskurziji po Prekmurju super!!!
    Rate this review:
© 2006 - 2018 Vse pravice pridržane, zasebno lastništvo www.info-slovenija.si