Objave

InfoSlovenija
4178
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew15535.gif

MANSUS, PRIDELAVA VINA, DOBRAVLJE

Brje 79, 5263, Dobravje, Goriška

Galerija

Predstavitev storitve

Družinsko posestvo Makovec, blagovna znamka Mansus, je posestvo, kjer se Trta, Grozdje in Vino pišejo z veliko začetnico. Ne gre le za pridelavo vina, gre za način življenja celotne družine. V vinih se odraža prepletanje tradicije in novejših prijemov. Način obdelave, osončenost leg in skromna lapornata tla delajo naša vina unikatna. Posvečamo se dvema linijama, ki zorita v naši kleti: enoletnih svežih vinih in večletnih v akacijevih in hrastovih sodih staranih vinih. Poudarek je tudi na starih sortah in prezentaciji le-teh. Vsa vina stekleničimo in tržimo po Sloveniji in v tujini.

Vas Brje se nahaja v osrednjem delu Vipavske doline, kjer se meša blaga mediteranska klima iz kraške planote in ostrejša notranjska-celinska. Na gričih, kjer je narava skozi tisočletja ustvarjala svojo zgodbo, so tla lapornata in bogata z minerali. Trta iz njih posrka najboljše, pri tem pa se bori z burjo in vročino. A ne samo narava, tudi mi prispevamo svoj delež tako, da ne uporabljamo nobenih škodljivih sredstev. V sozvočju človeka in narave tako z mnogo truda pripotujemo do žlahtne kapljice, ki v sebi zadrži vse bogastvo, ki ga nudi narava.

Naša vina so bela in rdeča, suha in sladka, izbrana in sušena, mlada in stara. Zorijo v velikih akacijevih in manjših hrastovih sodih ter v inox tankih.


Vina

Naša vina so bela in rdeča, suha in sladka, izbrana in sušena, mlada in stara. Zorijo v velikih akacijevih in manjših hrastovih sodih ter v inox tankih.

Imamo tudi novo linijo oranžnih vin. Gre za bela vina, ki jih vinarji pridelujejo po postopku za rdeča.

SAUVIGNONASSE (nekoč Furlanski tokaj)
Vinograd: Kakavec.
Lega: jugozahodna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v drugi polovici septembra. Fermetacija in vretje v inox posodi.
Opis: vino je značilno rumene barve, vonj se sprehaja med nežnimi zelišči in pomladnimi vonjavami cvetenja akacije,bogatega okusa z poudarkom na mineralnosti.
Hrana: dober je v kombinaciji z jedmi, ki so rahlo dimljena ali pripravljena na žaru.
Lokalna jed: popečena polenta s panceto.

RUMENI MUŠKAT

Vinograd: Žentinovec.
Lega: zahodna.
Trgatev: ročno obiranje sredina oktobra. Hladna maceracija 12 ur. Zorenje v inox posodah na lastnih drožeh.
Opis: vino ima tipičen vonj in okus po muškatu, odraža se izjemna svežina, kar daje občutek, da je pravkar stisnjena grozdna jagoda v kozarcu.
Hrana: odličen je pri skrbno izbranih sladicah.
Lokalna jed: gluhi štruklji z orehi.

REBULA
Vinograd: Ilovnik.
Lega: zahodna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v začetku oktobra. Alkoholna maceracija 48 ur. Kombinacija zorenja v inox in hrastovih 225l sodih.
Opis: vino je zlato rumene barve, bogatega intenzivnega vonja po suhem sadju in pridihom vanilje.Nota po lesu je rahlo zaznavna in naredi vino bogato in zaokroženo. Okus pušča dolg spomin.
Hrana: dobro se poda h krompirjevim svaljkom z gobovo omako, rozbifu.
Lokalna jed: krotegini kuhani v rebuli.

SIVI PINOT-R
Vinograd: Ograda.
Lega: južna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v začetku septembra. Alkoholna maceracija 6 mesecev na lastnih drožeh. Zorenje v inox posodi.
Opis: vino z rahlim odtenkom opečne barve, vonj je nežen saden in spominja na zrele češnje, ravno tako se mu pridruži svež sadni okus.
Hrana: dobro se poda k raznim roladam iz belega mesa z nežnimi sirovimi prelivi.
Lokalna jed: frtalja z dodatkom zelišč in mladega sira.

MERLOT IN CABERNET SAUVIGNON
Vinograd: Log.
Lega: severna.
Trgatev: ročno obiranje, druga polovica oktobra. Alkoholna maceracija 14 dni. Samočiščenje v inox posodah, zorenje v velikih akacijevih sodih 18-24 mesecev.
Opis: vini sta rubinastega videza, bogati in sadni z ukusom po zrelih goznih sadežih.Še vedno sveži kar daje v ustih prijeten popoln okus.
Hrana: poda se k dozorelim sirom, širokemu spektru jedi iz rdečega mesa, tudi divjačine.
Lokalna jed: goveji jezik na maslu zalit z vinsko omako.

KLARNICA

Vinograd: Pod hišo.
Lega: jugozahodna.
Trgatev: ročno obiranje , november ali december odvisno od vremenskih pogojev. Alkoholna maceracija 10 dni, zorenje v 225l lesenih sodih od 12-18 mesecev.
Opis: vino z videzom starega zlata nas z vonjem zapelje v občutek pričakovanja nečesa sladkega. A temu ni tako, klarnica je suho vino z bogatim vonjem po pomladnem cvetenju akacijevih dreves in medenju zrelih trav. Okus je poseben poln, minaralen in pušča za seboj zelo dolg spomin.
Hrana: prepušča se individualnemu pristopu in okusu.
Lokalna jed: preverjeno je odlična s popečenim kruhom, na katerem se je stopil mlad sir, pokapljano z medom in priloženo rezino domačega vipavskega pršuta.

Vir: http://www.makovec.si/kdo_smo.php

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Oddaj mnenje

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
Bogdan Makovec - dopolnilna dejavnost na kmetiji
Davčna št.:
79978495