Objave

InfoSlovenija
4125
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew15535.gif

MANSUS, PRIDELAVA VINA, DOBRAVLJE

Brje 79, 5263, Dobravje, Goriška

Galerija

Predstavitev storitve

Družinsko posestvo Makovec, blagovna znamka Mansus, je posestvo, kjer se Trta, Grozdje in Vino pišejo z veliko začetnico. Ne gre le za pridelavo vina, gre za način življenja celotne družine. V vinih se odraža prepletanje tradicije in novejših prijemov. Način obdelave, osončenost leg in skromna lapornata tla delajo naša vina unikatna. Posvečamo se dvema linijama, ki zorita v naši kleti: enoletnih svežih vinih in večletnih v akacijevih in hrastovih sodih staranih vinih. Poudarek je tudi na starih sortah in prezentaciji le-teh. Vsa vina stekleničimo in tržimo po Sloveniji in v tujini.

Vas Brje se nahaja v osrednjem delu Vipavske doline, kjer se meša blaga mediteranska klima iz kraške planote in ostrejša notranjska-celinska. Na gričih, kjer je narava skozi tisočletja ustvarjala svojo zgodbo, so tla lapornata in bogata z minerali. Trta iz njih posrka najboljše, pri tem pa se bori z burjo in vročino. A ne samo narava, tudi mi prispevamo svoj delež tako, da ne uporabljamo nobenih škodljivih sredstev. V sozvočju človeka in narave tako z mnogo truda pripotujemo do žlahtne kapljice, ki v sebi zadrži vse bogastvo, ki ga nudi narava.

Naša vina so bela in rdeča, suha in sladka, izbrana in sušena, mlada in stara. Zorijo v velikih akacijevih in manjših hrastovih sodih ter v inox tankih.


Vina

Naša vina so bela in rdeča, suha in sladka, izbrana in sušena, mlada in stara. Zorijo v velikih akacijevih in manjših hrastovih sodih ter v inox tankih.

Imamo tudi novo linijo oranžnih vin. Gre za bela vina, ki jih vinarji pridelujejo po postopku za rdeča.

SAUVIGNONASSE (nekoč Furlanski tokaj)
Vinograd: Kakavec.
Lega: jugozahodna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v drugi polovici septembra. Fermetacija in vretje v inox posodi.
Opis: vino je značilno rumene barve, vonj se sprehaja med nežnimi zelišči in pomladnimi vonjavami cvetenja akacije,bogatega okusa z poudarkom na mineralnosti.
Hrana: dober je v kombinaciji z jedmi, ki so rahlo dimljena ali pripravljena na žaru.
Lokalna jed: popečena polenta s panceto.

RUMENI MUŠKAT

Vinograd: Žentinovec.
Lega: zahodna.
Trgatev: ročno obiranje sredina oktobra. Hladna maceracija 12 ur. Zorenje v inox posodah na lastnih drožeh.
Opis: vino ima tipičen vonj in okus po muškatu, odraža se izjemna svežina, kar daje občutek, da je pravkar stisnjena grozdna jagoda v kozarcu.
Hrana: odličen je pri skrbno izbranih sladicah.
Lokalna jed: gluhi štruklji z orehi.

REBULA
Vinograd: Ilovnik.
Lega: zahodna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v začetku oktobra. Alkoholna maceracija 48 ur. Kombinacija zorenja v inox in hrastovih 225l sodih.
Opis: vino je zlato rumene barve, bogatega intenzivnega vonja po suhem sadju in pridihom vanilje.Nota po lesu je rahlo zaznavna in naredi vino bogato in zaokroženo. Okus pušča dolg spomin.
Hrana: dobro se poda h krompirjevim svaljkom z gobovo omako, rozbifu.
Lokalna jed: krotegini kuhani v rebuli.

SIVI PINOT-R
Vinograd: Ograda.
Lega: južna.
Trgatev: ročno obiranje poteka v začetku septembra. Alkoholna maceracija 6 mesecev na lastnih drožeh. Zorenje v inox posodi.
Opis: vino z rahlim odtenkom opečne barve, vonj je nežen saden in spominja na zrele češnje, ravno tako se mu pridruži svež sadni okus.
Hrana: dobro se poda k raznim roladam iz belega mesa z nežnimi sirovimi prelivi.
Lokalna jed: frtalja z dodatkom zelišč in mladega sira.

MERLOT IN CABERNET SAUVIGNON
Vinograd: Log.
Lega: severna.
Trgatev: ročno obiranje, druga polovica oktobra. Alkoholna maceracija 14 dni. Samočiščenje v inox posodah, zorenje v velikih akacijevih sodih 18-24 mesecev.
Opis: vini sta rubinastega videza, bogati in sadni z ukusom po zrelih goznih sadežih.Še vedno sveži kar daje v ustih prijeten popoln okus.
Hrana: poda se k dozorelim sirom, širokemu spektru jedi iz rdečega mesa, tudi divjačine.
Lokalna jed: goveji jezik na maslu zalit z vinsko omako.

KLARNICA

Vinograd: Pod hišo.
Lega: jugozahodna.
Trgatev: ročno obiranje , november ali december odvisno od vremenskih pogojev. Alkoholna maceracija 10 dni, zorenje v 225l lesenih sodih od 12-18 mesecev.
Opis: vino z videzom starega zlata nas z vonjem zapelje v občutek pričakovanja nečesa sladkega. A temu ni tako, klarnica je suho vino z bogatim vonjem po pomladnem cvetenju akacijevih dreves in medenju zrelih trav. Okus je poseben poln, minaralen in pušča za seboj zelo dolg spomin.
Hrana: prepušča se individualnemu pristopu in okusu.
Lokalna jed: preverjeno je odlična s popečenim kruhom, na katerem se je stopil mlad sir, pokapljano z medom in priloženo rezino domačega vipavskega pršuta.

Vir: http://www.makovec.si/kdo_smo.php

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA
Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Oddaj mnenje

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Brje 79, 5263, Dobravje, Goriška

Dodatna kontaktna okna

  • Poslovna oblika:
  • Bogdan Makovec - dopolnilna dejavnost na kmetiji
  • Davčna št.:
  • 79978495