Image
Image
5656
Zaupanja vredni
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew58207.jpg

REFOŠK, MALVAZIJA IN ROSE, CABERNET SAUVIGNON, VINOGRADNIŠTVO VINARSTVO ČERNE, ANKARAN

Larisova ulica 14, 6280 Ankaran, Obalno-kraška

Galerija slik

Predstavitev

Vinska klet Černe stoji na pobočju Gordia nad Ankaranom. V teh krajih so vino pridelovali že od nekdaj, v naši kleti pa nadaljujemo in nadgrajujemo družinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Pred dobrimi 15 leti smo svoj prostor našli na Miljskih hribih in po njihovih sončnih pobočjih raztresli vinograde, v katerih seveda kraljuje refošk. Za trte skrbimo s predanostjo, kakršno zahteva tako čudovito darilo narave, kot je vino. Obdelujemo jih po smernicah ekološke pridelave, tako da v najmanjši možni meri posegamo vanje, majhne obremenitve pa so pogoj za pridelavo zdravega in zrelega, bogatega grozdja. Trenutno obdelujemo 15 ha vinogradov.

V vinorodnem okolišu Slovenska Istra so naravne danosti naravnost idealne za gojenje rdečih sort. Poleg refoška sta najpomembnejši sorti v naših vinogradih cabernet sauvignon in merlot. Malvazija v naši kleti dostojno in prepričljivo zastopa bele sorte, čeprav je količinsko manj prisotna.

Refošku predvsem v zadnjem času posvečamo še večjo pozornost, saj se trudimo, da bi mu s pravo obravnavo v vinogradu in v kleti povrnili nekdanjo slavo in ohranili mesto, ki mu gre med slovenskimi avtohtonimi sortami. Predvsem je pomembna pravilna izbira lege, gosto sajenje – 5 do 6 tisoč trt na hektar in posledično nizka obremenitev, tudi manj kot kilogram na trto. Ravno tako že konec avgusta začnemo spremljati dozorevanje vseh sort, tako da izberemo pravi čas za trgatev.

Za naša vina si želimo predvsem, da bi zadržala čim več tistega, kar grozdje pridobi v vinogradu, zato ga predelamo klasično, z minimalnim poseganjem. Tako danes kupcem nudimo vina dveh linij – svežo malvazijo, refošk in cabernet sauvignon, ki so zoreli 6 mesecev do 1 leto v posodah iz nerjavečega jekla in steklenicah in imajo izrazit sadni karakter, odlikuje pa jih predvsem pitnost in uravnoteženost. Ker smo klet, ki se posveča predvsem rdečim sortam, pa smo izbrano grozdje refoška in cabernet sauvignona predelali posebej in jima namenili tako nekoliko daljšo maceracijo kot tudi zorenje v lesenih sodih. Ta vina so na trgu dve leti po trgatvi, vrhunec pa jih še čaka.

Černetovi vemo, da so temelji vsake steklenice dobrega vina v zemlji, toliko globoko, kolikor sežejo korenine vinske trte. V največje veselje nam je, ko v kozarcu vina iz naših vinogradov lahko opazimo odseve sončnih žarkov, ki so negovali grozdje, dokler ga nismo obrali. Kadar taki občutki prevevajo tudi ljubitelja vina, ko pije naše vino, vemo, da smo svoje delo dobro opravili.

VINA

Če bi morali opisati vina, ki jih pridelujemo, bi predvsem lahko rekli, da so naša. Ne oziramo se veliko na trende in modo, pač pa sledimo svojim načelom in filozofiji, ki temelji na trti in vinogradu. Tu se vino prav za prav naredi; kletar mora le še vso dobroto, ki jo je trta izčrpala iz zemlje in prejela od sonca, obdržati v vinu. Prepričani smo na primer, da mora vinogradnik pomembnejša opravila, kot je na primer rez, opraviti sam. Trte smo posadili na Miljskih hribih, po hrbtu Ankaranskega polotoka od leta 1997 naprej, in jih skrbno obdelujemo ves ta čas.

Zemljevid

Poslovna ocena

0 Mnenje

0.0 povprečje glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno ni ocen

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Hitri kontakt

company map
Larisova ulica 14, 6280 Ankaran, Obalno-kraška

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Poslovna oblika:
PROVIN d.o.o.
Davčna št.:
61377996
Naslov:
14 Larisova ulica, Ankaran
Govorimo:
 SI
E-mail:
info@vino-cerne.si
Certifikat
Naslov:
14 Larisova ulica, Ankaran