Brezplačne informacije 080 34 22

KMETIJA MALEČKAR, VREMSKI BRITOF

Barka 49, 6217 , Vremski Britof, Obalno-kraška
Pokaži pot
  • Poslovna oblika:
  • Damjan Malečkar - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
  • Davčna št.:
  • 83798323

Na Kmetiji Malečkar oziroma Pri Malečkarjevih vam nudijo goveje meso iz domače reje ter razne mesne izdelke.

Osnovno načelo Kmetije Malečkar je upoštevanje strankine želje.

Lahko pa si ogledate tudi sončno elektrarno.

Za predhodno najavo ogleda pokličite na telefonsko številko: 031/746 - 968


Vremski Britof

Vremski Britof velja za centralno naselje Vremske doline. Že od nekdaj je velja za agrarno-upravno središče. Tu so koncentrirane nekatere storitvene dejavnosti kot so pošta, podružnična Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne s sedežem v Divači, katero obiskujejo učenci od 1. do 5. razreda devetletke in pa cerkev sv. Lovrenca okrog katere je bilo nekoč pokopališče ter protiturški tabor.

Še sedaj se ta kraj imenuje ” Na Taboru”. Glavna cesta danes pelje mimo Vremskega Britofa, včasih pa je pot vodila ravno skozi vas. Tako so se v vasi velikokrat ustavljali trgovci in ostali potniki ter se zadrževali v številnih vaških gostilnah, o katerih danes ni več sledu. Iz tistih časov pa je še vedno ohranjen znamenit »Makslnov« portal na Deklevovi hiši.

Nedaleč stran od vasi, na robu Vremskega polja, stoji župnijska cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki je znana predvsem po izjemno kakovostnih gotskih freskah. Umetnine so nastale med letom 1445 in 1450. Vremski Britof je znan tudi po izkopavanju črnega premoga. S to dejavnostjo so se v tej vasici ukvarjali od konca 18. stoletja pa vse do leta 1964. V bližini, in sicer v Gornjih Vremah, sta se rodila pisatelj Bogomir Magajna in poet France Magajna.


Vljudno vabljeni!

Ključne besede:

MNENJA

Oddaj mnenje

© 2006 - 2019 Vse pravice pridržane, zasebno lastništvo www.info-slovenija.si