Objave

InfoSlovenija
9836
https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew19081.jpg

RUDNIK SVINCA IN CINKA, OGLED RUDNIKA Z VLAKOM, OGLED RUDNIKA S KOLESOM, PODZEMLJE PECE, MEŽICA

Glančnik 8, 2392 Mežica, Koroška
RUDNIK SVINCA IN CINKA, OGLED RUDNIKA Z VLAKOM, OGLED RUDNIKA S KOLESOM, PODZEMLJE PECE, MEŽICA https://www.info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew19081.jpg +386 (0)2 8700180 4.5 05 1

Galerija

Predstavitev storitve

V zapuščenem rudniku svinca in cinka v Mežici so pripravili zanimive alternativne oglede, kjer boste na nekoliko drugačen način spoznali podzemlje Pece.

Ogled rudnika z vlakom
S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika, v okrožje Moring. Vožnja po 3,5km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili boste na postaji v osrčju gore 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht« ,ki ga lahko na vašo željo popestrimo s pravo knapovsko malico. Polni vtisov se boste vračali iz rudnika z rudarskim vlakom. Celotni ogled traja od 1:45 do 2 uri.

V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 350. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju.

Ogled rudnika s kolesom
Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja.

Ogled rudnika s kajakom
Pot podzemne avanture se prične pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se turisti vkrcajo na pravi rudarski vlak. Z jamskim vlakom se peljejo po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš se spustijo, 95m po stopnicah do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobijo potrebno zaščitno opremo ( škornje-hlače iz neoprena, nepotopljiv jopič, jamarsko čelado s svetilko) nato pa se spustijo v rov zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za tri osebe. Z vodnikom se odpravijo po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700m pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslajo po mirni in čisti vodi, ter raziskujejo podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljejo nazaj do izhodišča.

Ogled muzeja
Muzejske zbirke vsebujejo ogled zbirke mineralov, rudnin, jamomerske pisarne, reliefa, predstavili vam bomo tudi bivanjsko kulturo rudarjev s pomočjo rudarskega stanovanja, ter fotografije avtorja Maksa Kunca.

Doživljajski park
Pred vhodom v rudnik je doživljajski park, kjer vas popeljemo milijone let nazaj v čas dinozavrov in stoletja nazaj v čas Kralja Matjaža. Predstavljeno je okolje pred dvesto dvajset milijoni let, ko je bilo na našem območju morje v katerem so živeli Ichtiozavri in številni drugi organizmi, severno od nas pa je bilo kopno. Da je to res pa je dokaz vretence Ichtiozavra, ki so ga našli rudarji v mežiškem rudniku in je danes ohranjeno v muzeju.

Prireditve
V avtentično ohranjenem delu rudišča Moring, ob tamkajšnjem vpadniku, kjer so se ob prihodu na delo zbirali tudi rudarji, smo uredili prostor v katerem prirejamo kulturne in zabavne prireditve. Med njimi ima že večletno tradicijo božično – novoletni koncert. V tem zanimivem okolju so se predstavili:

 • Orlek,
 • Katalena,
 • Kontrabant,
 • Čompe,
 • Samo Šalamon New Quartet,
 • Matjaž Pikalo & Autodafe
 • Quatrosax,
 • Koroški kvintet,
 • Milan Kamnik,
 • Adi Smolar,
 • Bobnar Mihail Parushev Mishka,
 • The stroj
 • Koroški brass band
 • in drugi


CENIK ogleda rudnika, rudarskega muzeja in ogleda rudnika s kolesom

Cena vstopnice za ogled rudnika

Odrasli 10,00 EUR/osebo
Otroci, študentje, dijaki 7,50 EUR/osebo
Ogled muzeja 3,00 EUR/osebo

Za skupine nad 20 oseb 5 % popusta.

Cena vstopnice za ogled rudnika s kolesom
skupina 2-3 osebe(najmanj dve osebi) 25,00 EUR/osebo
skupina 4-7 oseb 22,00 EUR/osebo
skupina 8-14 oseb 20,00 EUR/osebo
skupina 15-40 oseb 18,00 EUR/osebo
izposoja kolesa 10,00 EUR/kolo

Cena za ogled s kajakom
Ogled s kajakom (najmanj dve osebi) 34,00 EUR/osebo
Ogled s kajakom + m 40.00 EUR/osebo

Ogledi po posebnih programih
Posebni ogledi ( najmanj 3 osebe) 50 EUR/osebo
Ogledi z glasbenim programom -  15 EUR/osebo
Ogled s programom 26 EUR/osebo

Popusti se ne seštevajo.
V ceno je vključen DDV.

Cenik velja od 01.12.2013

DELOVNI ČAS

MUZEJ JE ODPRT OD TORKA DO NEDELJE OD 9.00 DO 15.00 URE
V PONEDELJKIH ZAPRTO!
Ogled rudnika za skupine nad 10 oseb je možen ob 9.00, 11.00, 13.00 in 15.00 uri,
vendar samo s predhodno najavo.

Ogled rudnika za posameznike in družine je možen brez najave ob 11.00 uri v času od 1.4. do 31.10.
V času od 1.11. do 30.3. pa so ogledi možni samo s predhodno najavo.


OGLED RUDNIKA S KOLESOM IN S KAJAKOM JE MOŽEN SAMO S PREDHODNO NAJAVO.

INFORMACIJE IN REZERVACIJE OGLEDOV:
Tel: (02) 87 00 180
Gsm: 031 316 394, 031 316 657
eMail: info [at] podzemljepece.com


Za ogled rudnika morajo biti obiskovalci v recepciji info centra na Glančniku v Mežici vsaj 5-10 minut pred uro odhoda. Potrebno opremo obiskovalcem zagotovimo mi, zaželeno pa je, da so primerno obuti, oblečeni ter fizično sposobni za hojo po ravnem in stopnicah. Starostna omejitev za obisk rudnika z vlakom je 5 let, za kolesarjenje skozi rudnik pa 10 let, oziroma opravljen kolesarski izpit. Stalna temperatura v rudniku je 10°C.

Trajanje ogledov turističnega rudnika:
- z vlakom od 1'45'' do 2 uri
- s kolesom 2,5 ure
- s kajakom 4,0 ure

Ogled je možen samo z vodičem.

Trajanje ogleda muzeja od 0,5 do 1 ure.

PONUDBA ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE OGLED RUDNIKA Z VLAKOM

S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika, v okrožje Moring. Vožnja po 3,5 km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili boste na postaji v osrčju gore 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht«, ki ga lahko na vašo željo popestrimo s pravo knapovsko malico. Polni vtisov se boste vračali iz rudnika z rudarskim vlakom.

Celotni ogled traja od 1.45 do 2 uri. Starostna omejitev za ogled rudnika je 5 let. 

PONUDBA ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE S KOLESOM

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja.
Kolesarska avantura se prične ko vas sprejme vodnik v Infocentru Geoparka Karavanke in Podzemlje Pece, na Glančniku v Mežici, s katerim se boste skupaj odpravili do vhoda na Igrčevem v Črni, kjer se boste podali v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridete iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustite po asfaltirani cesti (cca 1,5 km) do izhodiščne točke na Glančniku.

Stalna temperatura okrog 10°C popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo. Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki si jo boste izposodili ob plačilu vstopnine. Priporočamo topla športna oblačila in kolesarske rokavice.

Celotna pot traja cca 2,5 ure. Starostna omejitev je 10 let.


Vir: http://podzemljepece.com

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Ocena uporabnikov

4.5 povprečno glede na 1 Mnenja


5 zvezdic
1
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

 • iz rudnika do same čiste svinčeve rude.

  ,

  Storitev je bila na zelo visokem nivoju. Lahko smo veseli, da je še nekaj ljudi, ki s srcem delajo - predstavljajo našo dediščino volantersko, saj za tako dele se nikoli ne najde sredstev. res vse pohvale! vnuka Jakob in Matevž ter njuna babi in dedi Ljubljana, Luzern CH, 15.08.2017
  Rate this review:

Hitri kontakt

company map
Glančnik 8, 2392 Mežica, Koroška

Dodatna kontaktna okna

Naziv:
Podzemlje Pece, podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d.o.o.
Davčna št.:
51705664
Naslov:
8 Glančnik, Mežica 2392
Plačilna platforma:
IBAN SI56 0292 3026 0759 032 (NLB d.d.)

Socialno Omrežje